Poljski prosvjedi zbog pobačaja postaju globalni

  51

  Tisuće prosvjednika u gradovima širom svijeta okupilo se proteklih dana u znak podrške Poljacima koji su izašli na ulice nakon što je sudska presuda dodatno ograničila restriktivne zakone o pobačaju u zemlji.

  U tjednu otkako je Ustavni sud objavio odluku, oni koji izražavaju solidarnost s poljskim prosvjednicima u Oslu, Londonu, Chicagu, Glasgowu, Bruxellesu i drugdje okupili su se ispred poljskih veleposlanstava i u njihovim gradskim središtima. Nakon što odluka stupi na snagu, pobačaj će biti zabranjen u slučaju fetalnih abnormalnosti. To će biti legalno samo u slučaju silovanja, incesta ili prijetnje zdravlju žene.

  U Poljskoj su deseci tisuća izašli na ulice gradova i mjesta širom zemlje otkako je odluka objavljena 22. listopada. Demonstranti su za sudsku odluku optužili nacionalističku vladu premijera Mateusza Morawieckog i Rimokatoličku crkvu, koja je usko povezana s vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS). Međunarodni skupovi varirali su u veličini, a desetci su se okupili ispred poljskog veleposlanstva u Rimu, stotine u Oslu i više od tisuću u Stockholmu u srijedu.

  Nije se radilo o tome je li netko abortirao ili nije, već o tome da ljudi širom svijeta imaju izbor”, rekla je Justyna Bober koja je pomogla u organizaciji prosvjeda u Stockholmu. Prosvjednici su skandirali “Revolucija je žena” i projicirali “Poljakinje u štrajku” u bijelim i crvenim svjetlima na fasadi zgrade. Stotine su u ponedjeljak prosvjedovale u Londonu, a video snimke podijeljene na Facebooku prikazuju kako vozači automobila i autobusa trube u znak podrške okupljenima. Prosvjednici u Beču u utorak su nosili plakate s natpisom “Poljska neće umrijeti dok ćemo se zajedno boriti”, prema fotografijama objavljenim na Twitteru. Masovni prosvjed u Varšavi zakazan je za petak.

  Izvor: Reuters

  Komentari