Pokvareno meso bačeno u Šipovači u susjednoj BiH, je li dovezeno s područja Vrgorca?

96

Više stotina kilograma pokvarenog mesa od strane nepoznatog počinitelja ili više njih bačeno je u Šipovači uz put prema Kašču.

Svinjske slanine, glave, kobasice i ostalo meso bačeno je niz liticu lokalne prometnice u nenaseljenom dijelu mjesta. Ekocid su sredinom studenog otkrili mještani Šipovače osjetivši neugodni miris koji se širio područjem.

Po zaprimljenoj prijavi djelatnici PU Ljubuški izišli su na mjesto događaja, kao i nadležne općinske službe te županijski veterinarski inspektor.

Opravdano se sumnja da je meso dopremljeno iz Hrvatske, s područja Vrgorca iz smjera Stilja,  upravo zbog neposredne blizine granice i stoga što je ova lokalna prometnica jedna od “švercerskih ruta”.  Usto, pronađene su i odbačene plastične gajbe na kojima je vidljiv žig hrvatske mesne industrije “PIK Vrbovec” iz Vrbovca.

Prema navodima policije, za počinjenje ovakvog ekocida nema kaznene, već samo prekršajne odgovornosti.

Općina Ljubuški nema deponij za odlaganje ove vrste otpada, pa se za više stotina kilograma pokvarenog mesa moralo pobrinuti lokalno stanovništvo. Uz financijsku potporu Općine odbačeno meso izvlačili su bagerom i zakopali u Šipovači, prenosi Šipovača.portal.

Inače, u Hrvatskoj postoji pet kafilerija, uglavnom vezanih uz velike proizvođače mesa. Agroproteinka iz Sesvetskog Kraljevca, u koju i PIK Vrbovec, nakon zatvaranja svoje kafilerije, usmjerava otpad, najveći je prerađivač životinjskih nusproizvoda u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Agroproteinka ima sabirališta na području Pazina, Garčine, u Biljanima Gornjim kod Benkovca i kod Grubišnog Polja.

Komentari