Pokusno ispitivanje cjepiva COVID-19 Sveučilišta Oxford službeno je ponovno pokrenuto

17

Klinička ispitivanja jednog od najnaprednijih eksperimentalnih cjepiva COVID-19 nastavljena su u subotu nakon kratke sigurnosne stanke, dok broj zaraženih i dalje raste u zemljama širom svijeta.

Svjetskim nadama za oporavkom od pandemije zadan je udarac početkom tjedna kada su farmaceutska tvrtka AstraZeneca i Sveučilište Oxford objavili da su “dobrovoljno zaustavili” ispitivanje cjepiva nakon što je britanski dobrovoljac razvio neobjašnjivu bolest. No, u subotu su britanski regulatori dali jasno na znanje da se nastavi nakon sigurnosne provjere. Tvrtka je također najavila da slijedeći ponedjeljak nastavlja s kliničkim ispitivanjima u Brazilu nakon što je i tamo dobila zeleno svjetlo.

Globalni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa popeo se na 916 000 s 28,5 milijuna zaraza, dok su Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati u subotu objavili mračne nove prekretnice za dnevne infekcije. A s milijardama koje još uvijek pate od posljedica pandemije, u tijeku je svjetska utrka za cjepivom, a devet tvrtki već je u kasnoj fazi. Čak i tijekom stanke, AstraZeneca je rekla kako se i dalje nada da bi cjepivo moglo biti dostupno “do kraja ove godine, početkom sljedeće godine”. Sveučilište Oxford reklo je da se “u velikim pokusima poput ovog očekuje da će se neki sudionici razboljeti i svaki slučaj mora biti pažljivo ocijenjen”.

Charlotte Summers, predavačica intenzivne medicine na Sveučilištu Cambridge, rekla je da je stanka pokazala predanost istraživača “stavljanju sigurnosti u središte njihovog razvojnog programa”“Da bismo se uhvatili u koštac s globalnom pandemijom COVID-19, moramo razviti cjepiva i terapije zbog kojih se ljudi osjećaju ugodno, stoga je od vitalnog značaja za održavanje povjerenja javnosti da se držimo dokaza i ne donosimo zaključke prije nego što informacije postanu dostupne”, rekla je.

To povjerenje javnosti bit će presudno za uvjeravanje javnosti koja je nestrpljiva prema cjepivu – a u nekim krajnostima i skeptična. Među nestrpljivima je i američki predsjednik Donald Trump, kojeg je suparnik Joe Biden optužio da “podriva povjerenje javnosti” redovitim podizanjem mogućnosti da cjepivo bude spremno prije izbora u studenom. Republikanski predsjednik je pod pritiskom, dok se koronavirus približava 6,5 milijuna slučajeva s više od 193 000 smrtnih slučajeva – daleko najviše u bilo kojoj mjeri na svijetu. Biden je također nazvao Trumpa “nepromišljenim” zbog održavanja skupa u gradu Reno u Nevadi, čak i nakon što je mjesto održavanja moralo biti promijenjeno jer je događaj prekršio lokalna ograničenja COVID-19. Televizijske snimke u subotu pokazale su previše publike na otvorenom, s malo maski.

U međuvremenu su se u brojnim njemačkim gradovima i glavnom gradu Poljske, Varšavi u subotu pojavili neki od potencijalno skeptičnih glede cjepiva, prosvjedujući protiv mjera za sprječavanje koronavirusa i često prkoseći pravilima nošenja maski. Pokret se sastoji od niza različitih skupina, od samoproglašenih “slobodnih mislilaca” do pobornika protiv cjepiva, teoretičara zavjere i aktivista krajnje desnice. Postoje znakovi ponovnog oživljavanja virusa u brojnim zemljama koje su ukinule mnoge mjere protiv koronavirusa nakon što su pobijedile prvi val zaraza prije nekoliko mjeseci. Francuska je u subotu izvijestila o 10.000 novih infekcija, što je najveći dnevni broj u zemlji od pokretanja opsežnih ispitivanja. Prekretnica je uslijedila dan nakon što je premijer Jean Castex odbio najaviti nova velika ograničenja usprkos “očitom pogoršanju” izbijanja zemlje. “Moramo uspjeti živjeti s ovim virusom, bez povratka na ideju generaliziranog zaključavanja”, rekao je Castex. Ipak, nešto kasnije je popustio.

Još jedna zemlja koja je u subotu postigla dnevnu prekretnicu bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su prvi put zabilježili više od 1.000 novih slučajeva koronavirusa dnevno. U Španjolskoj, koja je ovog tjedna postala prva država EU-a koja je prošla pola milijuna infekcija, otkriven je slučaj među kolegama iz razreda princeze Leonor. 14-godišnja prijestolonasljednica španjolskog prijestolja – koja se tek u srijedu vratila u školu u Madridu – sada će morati provoditi dvotjednu karantenu.

Ujak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, poduzetnik Mohamad Makhlouf, umro je u subotu od COVID-19, rekla su dva bliska izvora za AFP. A u Latinskoj Americi najgore pogođeni Brazil zabilježio je od subote zabilježio ukupno više od 131.000 smrtnih slučajeva od COVID-19. Latvija je u međuvremenu obnovila obveznu 14-dnevnu samoizolaciju za dolaske iz susjedne Estonije zbog porasta tamošnjih slučajeva.

Izvor: Science Alert

Komentari