Pojavile se nove vrste buba koje grizu, kemikalije ne pomažu

192

Ne može se sjediti na otvorenom bez osjećaja da nešto grize po koži, a građani smatraju da su te čudnovate bube proizašle iz hrpe smeća po gradu.

Građani Zagreba očajni su zbog pojave nove vrste buba – mrežaste stjenice platane (Corythuca ciliata) i hrastove mrežaste stjenice (Corythuca arcuata). One se zapravo nisu sada prvi put pojavile, napominju stručnjaci, već se nalaze na području Zagreba 30 godina.

Inače im je stanovalište u šumama pa ih ljudi donose u kuću nakon boravka u prirodi. Bube nisu opasne niti otrovne iako grickaju, no radi se o tome da na taj način, takoreći, provjeravaju jesu li na listu platane ili hrasta.

Ti mali insekti duljine su 3,2-4 milimetra, mliječno-bjelkaste boje. Ne hrane se krvlju kao komarci, već biljnim sokom. Ne vole izloženost suncu, nego dolaze u hladovini i sjeni.

Bube nisu opasne, a riješiti ih se može istresanjem odjeće koju ste nosili u prirodi i pranjem kose, dok kemikalije ne pomažu jer su bube otporne na većinu preparata.

Ne pojavljuju se samo u Zagrebu. Bube su se proširile na 14 županija. Smatra se da su u Hrvatsku dovedene oko 2013. godine kamionskim transportom iz Turske, prenosi 24 sata.

Komentari