Pod hitno se odviknite plastičnih vrećica!

43

Ove godina na snagu bi trebao stupiti novi zakon o gospodarenju otpadom. Novim zakonom uvela bi se potpuna zabrana laganih plastičnih vrećica, potvrdila je za HRT načelnica sektora za održivo gospodarenje komunalnim otpadom pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Sanja Radović.

Ako znam da će moj račun ovisiti o tome koliko otpada odvojim, onda ću biti jako motivirana. Ako to nije tako, bojim se da će većina građana reći: ‘Neka netko drugi to za mene radi’.  Sve ono što se godinama bacalo na odlagalište moramo zaboraviti – moramo povećati odvajanje i recikliranje otpada te smanjiti odlaganje otpada. Nova mjera donesena je jer zadnjih nekoliko godina ciljevi smanjenja otpada nisu postignuti“, kazala je Radović za HRT.

Kazala je kako će se zabrana odnositi na tanke vrećice koje se kupuju u prodavaonicama i one vrlo tanke koje se dobiju pri izboru voća i povrća: „Tanke vrećice za nošenje dobijete u dućanu ili kupite u blagajni, a vrlo tanke su one na povrću i voću, koje se trgaju sa rolice. Hrvatska već nekoliko godina ima naplatu tankih plastičnih vrećica, radi smanjenja potrošnje. Ono što ove godine donosi novi zakon o gospodarenju otpadom, koji je još uvijek u postupku, je potpuna zabrana laganih plastičnih vrećica – neće se više moći kupiti, priča Sanja i napominje kako je nova mjera donesena jer zadnjih nekoliko godina ciljevi smanjenja otpada nisu postignuti. Umjesto plastičnih vrećica, preporuka je korištenje vlastitih platnenih vrećica.“

Nadodala je kako će građani biti motiviraniji za odvajanje ako uvide da su im računi manji i ukoliko znaju što se zbiva s njihovim otpadom: „Ovisi o vrsti otpada – u Hrvatskoj imamo tvrtke koje obrađuju i recikliraju papir, karton, staklo i plastiku. Kod plastike je to malo složenije, jer ovisi o vrsti plastike. Svaka vrsta otpada ima svog obrađivača i komunalne tvrtke moraju njima predati otpad odvojen po vrstama. Kako će koja općina i grad to organizirati je njihova stvar. Ono što mora biti odvojeno je papir u jednoj kanti, biootpad u drugoj, miješani otpad u posebnoj, a ostala ambalaža može biti u jednoj,“ kazala je Radović i dodala kako svaka općina i grad moraju angažirati komunalne redare za kontrolu otpada.

Predsjednica udruge ‘Priroda za sve’ Ana Rosandić kaže kako je korisno znati da se ostaci sirove hrane odvajaju u biootpad, dok se termički obrađena baca u miješani otpad. Čepovi od ambalaže drugačija su vrsta plastike od litrenih boca i ‘najbezopasniji’ oblik plastike, a mogu se reciklirati za, primjerice, izradu dječjih igračaka. Jednokratne maske trebale bi ići u infektivni otpad, no s obzirom da to građanima nije dostupno na kućnom pragu, mogu se odvojiti u miješani otpad.

Komentari