Po kastavskim šetnicama građani i turisti od sada mogu i električnim javnim biciklima

12
Foto: TZ grada Kastva

“Ponad mora, kano soko” smjestio se grad Kastav, koji zbog svoje bogate povijesti, geografske raznolikosti i zanimljive arhitekture privlači sve više posjetitelja. Osim turističke ponude Grad Kastav uveo je i jedinstvenu rekreativnu atrakciju.

Turisti i građani moći će koristiti sustav električnih javnih bicikala Kastav bike za rekreaciju po poznatim kastavskim šumskim šetnicama kroz Lozu i Lužinu. Bicikli su smješteni na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina.

Ovo je još jedan projekt koji se temelji na Strategiji razvoja „Kastav pametan grad“ 2017. – 2022., koju je Grad Kastav donio među prvima u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 275 tisuća kuna. Ministarstvo turizma financiralo je izgradnju nadstrešnice s nešto manje od 200 tisuća kuna, a uz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupljeni su bicikli vrijedni nešto više od 275 tisuća kuna. Operator Kastav bike sustava je UTE d.o.o. Pula.

Sustav je jedinstven po tome što je bazna stanica punjena isključivo solarnom energijom. Kastav bike sustav vrlo je jednostavan za korištenje i sve što treba je mobilni uređaj i debitna ili kreditna kartica. Bicikl može koristiti svaka punoljetna fizička osoba koja je zasnovala najam putem jednokratnog alfa-numerički QRPay koda. Registrirati se može direktno na lokaciji, a plaćanje se vrši uz pomoć sigurnog sustava za plaćanje debitnim i kreditnim karticama u realnom vremenu. Nakon plaćanja, korisnik dobiva kod za vožnju koji utipkava na kućištu osjetljivom na dodir i otključava željenu biciklu uz pomoć mobitela.

Tarifa korištenja električne bicikle Kastav bike sustava je 15 kuna po satu, a maksimalan najam je 4 sata. Najam bicikala je moguć od 1. ožujka do 31. listopada, od 7 do 21 sati.

Komentari