Plitvička jezera zažuborit će na poštanskim markicama

22
blokic_plitvice_140x100mm_ir.indd

Hrvatska pošta pustit će 10. lipnja u optjecaj prigodnu seriju poštanskih maraka „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“. Nacionalni park ove godine slavi svoj 70. rođendan te 40. obljetnicu upisa na UNESCO-ovu listu.

Seriju čine četiri poštanske marke na kojima je prikazan detalj slapova na jezeru Kozjak, detalj slapa na Velikim kaskadama između jezera Gavanovac i Kaluđerovac, slapići uz šetnice te detalj Velikog slapa.

Fotografije prema kojima je nastao dizajn prigodnih maraka djelo su Marija Romulića, Dražena Stojčića i Ive Pervana. Autori serije „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“ su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba.

Marke su izdane u arčićima od 10 maraka, u bloku s četiri marke i u karnetu, a izdane su i dvije omotnice prvog dana (FDC). Naklada arčića je 100 tisuća primjeraka po motivu, tiskano je 20 tisuća blokova te 2 tisuće karneta.

Poštanske marke s motivom Kozjaka i slapića imaju nominalnu vrijednost 3,10 kuna, a marke na kojima su prikazane Velike kaskade i Veliki slap vrijede 8,60 kuna.

Niz od 16 imenovanih i više manjih jezera, kaskadno poredanih do slapova zvanih Sastavci i početka rijeke Korane, među najljepšim je prirodnim znamenitostima na Zemlji.

Nacionalni park postao je omiljeno turističko mjesto, koje je dnevno brojalo i 16 tisuća posjetitelja. Zbog očuvanja prirode Park je reducirao broj mogućih posjetitelja, što uvjetuje i kupnju karata najmanje 48 sati prije. 

Komentari