Papa Franjo priznao da je pogriješio: Zbog žrtava svećenika pedofila u Čileu osjećam tugu i sramotu

86
Papa Franjo

Nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo u Čileu, papa Franjo priznao je da je pogriješio u svojoj procjeni. Naime, u siječnju je, tijekom svog posjeta Čileu, papa čvrsto branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, koji je osumnjičen da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime.

Papa je tada izjavio da je uvjeren u njegovu nevinost, a od žrtava je tražio dokaze o krivici. Njegove izjave šokirale su svijet jer je optužio žrtve za klevetu i tvrdio da dok ne vidi dokaz da je biskup Juan Barros zataškavao zločine svećenika Fernanda Karadime, sve optužbe protiv njega kleveta.

Međutim, u srijedu je priznao da je pogriješio i u pismu čileanskim biskupima, koje je objavila Sveta Stolica, objavio da ih poziva u Rim kako bi razgovarali o zaključcima istrage.

Papa se ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kada je putovao natrag u Rim, a u Čile je poslao istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava. Izvješće koje je tim putem objavljeno sadrži 2 tisuće i 300 stranica te svjedočanstva 64 osobe.

Upravo je to izvješće o seksualnom zlostavljanju maloljetnika koje su počinili pripadnici katoličke crkve, u njemu izazvalo osjećaj boli, tuge i sramote, napisao je u svom pismu upućenom čileanskim biskupima.

“Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike greške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija”, piše papa u svom pismu.

Podsjećamo, u veljači 2011., nakon nekoliko godina katoličke kanonske istrage, Vatikan je proglasio Fernanda Karadimu krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika i psihičko zlostavljanje u Čileu 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća. Karadima je upućen na “život molitve i pokore” i dobio “doživotnu zabranu javne službe”.

Komentari