Ovogodišnji svjetski dan spavanja ističe značaj unutarnjih ritmova tijela!

Danas obilježavamo 11. svjetski dan spavanja, a on ove godine nosi slogan „Pridružite se svijetu spavanja i očuvajte svoj ritam kako biste uživali u životu!“

104

Danas obilježavamo 11. svjetski dan spavanja, a on ove godine nosi slogan „Pridružite se svijetu spavanja i očuvajte svoj ritam kako biste uživali u životu!“. Ovogodišnji slogan, inspirirala su tri američka znanstvenika – Jeffrey Hall, Michael Rosbash i Michael Young, koji su za otkrivanje mehanizama koji pogone unutrašnji sat tijela, prošle godine primili Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu. Oni su utvrdili da očuvanje redovitih unutrašnjih ritmova smanjuje rizik od smetnji spavanja, smetnji duševnog zdravlja te kroničnih tjelesnih poteškoća, kao što su debljina i šećerna bolest.

Slično hranjenju, san se smatra jednom od temeljnih potreba ljudi, a kvalitetan san od ključnog je značaja za naše zdravlje i raspoloženje. Prema ocjenama međunarodne organizacije za spavanje (World Sleep Society), 35 posto stanovnika smatra da ne spava dovoljno, a godišnje gotovo 71 000 ljudi strada kao posljedica nesreća povezanih sa manjkom sna. U takvim nesrećama godišnje umire 1550 ljudi. Prema navodima međunarodne organizacije za spavanje, do sada je poznato gotovo 100 smetnji spavanja, a iste je moguće savladati uglavnom uz pomoć specijaliziranih liječnika.

Svjetski dan spavanja, još od 2007., svake godine poziva na aktivnosti koje se bave važnim pitanjima vezanim uz spavanje. Dan je prije svega namijenjen upoznavanju sa brojnim poteškoćama spavanja i njihovim posljedicama, a također se upozorava i na važnost kvalitetnog sna. Ovaj se dan svake godine obilježava u petak i to prije proljetnog ekvinocija.

Komentari