Ovih 8 namirnica ima beskonačan rok trajanja, ako se čuvaju u pravim uvjetima

Namirnica pod brojem 8. nas je zaista iznenadila!

1267
trgovina

Svi smo se našli u situaciji da ponekad kupujemo namirnice kojima prije nego li ih uspijemo iskoristiti, prođe rok trajanja. Teška srca ih bacimo u najbliži koš za smeće, a onda požalimo što prije kupnje nismo malo bolje promislili kada ćemo ih iskoristiti.

Hrana je najlakše pokvarljiva roba. Većina namirnica ne traje predugo jer sadrže tvari koje privlače mikrobe. Najdulje traje hrana s najmanje vode, upravo jer se na njoj bakterije ne mogu dugo zadržati.

U nastavku donosimo osam namirnica koje imaju beskonačan rok trajanja, ako se čuvaju u pravim uvjetima.

1. MED

Med ima nevjerojatno dug vijek trajanja zbog svojih jedinstvenih karakteristika. Sastoji se od mnogo šećera na kojem se ne mogu razviti bakterije te sadrži zaista malu količinu vode. Iako se med nakon nekog vremena zamuti i kristalizira to ne znači da se on pokvario, već je samo promijenio svoje stanje. Malo ga zagrijte i on će se vratiti u prvobitno stanje.

2. OSUŠENO VOĆE I POVRĆE

Čim se od namirnice oduzme većina vode instantno joj se produlji vijek trajanja, što je i ovdje slučaj. Sušene marelice, smokve, grah ili leća te mnoge druge slične namirnice izvrstan su izvor vlakana, vitamina i proteina tijekom cijele godine. Ove namirnice uvijek je dobro skladištiti na suhom i mračnom mjestu.

3. OCAT

Većina ljudi smatra kako je ocat vino kojemu je prošao rok trajanja. Zapravo je za dugi rok trajanja odgovoran proces fermentacije pomoću bakterije Acetobacter, zbog koje ocat nije privlačan drugim oblicima bakterija i plijesni. Bijeli ocat uvijek ostaje iste boje, ali ostale vrste često promijene boju, ili se stvara talog što nikako nisu znakovi da se ocat pokvario.

4. BIJELA RIŽA

Riža je još jedna namirnica koja ima zaista dugi vijek trajanja, a on ovisi o temperaturi skladištenja. Što je riža više skladištena na nižoj temperaturi to će njen vijek trajanja biti dulji. Smeđa riža ima kraći rok trajanja zbog nezasićenih masti, a pokvarenu smeđu rižu najbolje ćete prepoznati po uljastoj strukturi i mirisu stare boje.

5. TAMNA ČOKOLADA

Tamna čokolada ima veliki rok trajanja upravo zbog smanjenog udjela mlijeka koje je lako kvarljiva namirnica. Ako tamna čokolada promijeni boju, nikako nije riječ o pokvarenosti već je razlog tomu izbijanje masnoće na površinu, koja se dogodi ukoliko se čokolada ne čuva na konstantnoj razini temperature.

6. ŠEĆER I SOL

Hrana bogata soli i šećerom traje veoma dugo. Iz tog razloga i same namirnice traju veoma dugo. Razlog dugom trajanju je što ove namirnice izvlače vodu te se zbog toga ne mogu stvarati bakterije. Zato solimo pršut, šećerimo pekmez i ostale namirnice. Bitno je takvu hranu skladištiti na suhom mjestu, bez vlage.

7. ALKOHOLNA PIĆA

Destilirana pića poput viskija, tekile, vodke nikada se ne pokvare i to bez obzira jeste li ih prethodno otvorili. Njihova aroma i okus mogu oslabiti nakon otvaranja, ali tek nakon duljeg vremena. Bitno je takvu tekućinu dobro zatvoriti i ostaviti u staklenoj boci te čuvati na hladnom, suhom i mračnom mjestu.

8. INSTANT KAVA

Instant kava ako je smještena u hladnjaku može trajati zaista dugo vremena i to bez obzira je li ona zatvorena ili nije.

Komentari