Ovi sastojci u kozmetičkim proizvodima mogu izazvati rani pubertet

56

Dugotrajno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Californiji urodilo je zanimljivim rezultatima i zaključkom kako se u proizvodima koje svakodnevno koristimo poput krema, šampona, pasta za zube i sličnih nalaze kemikalije koje pospješuju pojavu prijevremenog puberteta kod vašeg djeteta. Najznačajniji sastojci koji uzrokuju takav ubrzan i neprirodan razvoj djevojčica su parabeni, fenolimi i ftalatimi. Zanimljiva činjenica, ali i logična razmislimo li malo bolje, je ta da kod dječaka nije zabilježena takva pojava.

Opasne kemikalije
Sastojci kozmetičkih proizvoda često sadrže opasne kemikalije koje imaju veoma loš utjecaj na zdravlje pojedinca koji ih koristi. Opasne kemikalije počinju utjecati na dijete i za vrijeme trudnoće, a nastavljaju i za vrijeme njihovog odrastanja.

Ftalatimi –  mogu se naći u proizvodima poput sapuna, šampona, dezedoransa, parfema pa i lakova za nokte

Parabeni – rasprostranjeni su gotovo u svakoj kozmetici, a služe kao konzervansi

Fenoli – rasprostranjeni su u pastama za zube, ruževima, sprejevima za kosu te šamponima i raznim lonsionima za tijelo, a sve u svrhu da produlje trajnost proizvoda

Znate li koje je pravo vrijeme za pubertet djevojčica?
Europske države bilje značajan rast prijevremenog nastupanja faze puberteta u razvoju djevojčica. Dobna granica djevojčica pala je na 10 godina, a za usporedbu ranih 1920-ih godina prosječna granica bila je 14,6 godina.

Što znači raniji pubertet za razvoj djevočica?
Rani pubertet nosi razne probleme kao što su povećani rizici od pojave mentalnih bolesti ili rizik od raka dojki i jajnika.

U studiji navedenog Sveučilišta sudjelovalo je 338 djece majki koje su se prijavile za istraživanje davne 1991. godine. Konstantno su se vršila mjerenja koncentracije kemikalija za vrijeme trudnoće, kao i u kasnijim fazama razvoja djevojčica.

Komentari