Ova japanska tehnika iz 14. stoljeća omogućuje ljudima da proizvode drvo, a da ne moraju sjeći drveće

39

Japan je intrigantna zemlja koja nikada ne prestaje zadivljavati i nadahnjivati ljude težeći savršenstvu. Čini se da je potraga za izvrsnošću nešto što je duboko ugrađeno u kulturu, a prikazuje se na različitim područjima života i na različite načine.

Većina nas već je upoznata s pojmom bonsai – japanskom umjetničkom formom koja datira unatrag više od tisuću godina, a koja proizvodi mala stabla koja oponašaju izgled stabala pune veličine. Ali mnogi još uvijek nisu čuli za daisugi. Iako njegova tehnika ima sličnosti s bonsajima, rezultat koji se proizvodi znatno se razlikuje.

df1e68682d3f9a6ff96112e30c05770c

Navodno je ova tehnika koja datira iz 14. stoljeća bila vijest za mnoge ljude. Nakon što je na Twitteru primio više od 17 000 lajkova, post koji je napisao korisnik Wrath Of Gnon također se našao na drugim platformama društvenih medija, uključujući Imgur i Reddit.

Izvorno izumljena od strane stanovnika regije Kitayama, metoda se koristila za rješavanje problema nestašice sadnica. U regiji je malo ravnog zemljišta, a sadnja i podizanje stabala na strmim padinama pokazalo se izuzetno teškim. Kao rezultat toga, daisugi omogućio je arboristima da smanje broj plantaža, ubrzaju ciklus žetve i proizvedu gušće drvo. Tijekom godina, popularnost takve metode sadnje stabala opadala je. Danas ove vrste cedra uglavnom rastu u uređenim vrtovima zbog svog vitkog i elegantnog izgleda. Nazvani daisugi, koristi se tako da se jedno stablo obreže poput bonsaija, tako da se može ubrati više izdanaka. Kitayama cedar u Japanu je visoko, ravno stablo koje se pažljivo uzgaja, tako da nema čvorova. To uključuje teško obrezivanje stabla matičnog cedra, koji potiče rast visokih tankih mladica prema gore. Mislite na to kao na bonsaj u velikoj veličini.

Izvor: Bored Panda

Komentari