Otvoren prvi socijalni supermarket u trgovačkom centru

Riječ o prvom socijalnom supermarketu u cijeloj Europi. Roba će stizati iz trgovina i lokala smještenih u samom centru.

52

U najvećem bečkom trgovačkom centru „Donau Zentrum“ nedavno je otvoren i socijalni supermarket. Riječ o prvom socijalnom supermarketu u cijeloj Europi koji je smješten u nekom trgovačkom centru, a ideja koja se iza toga krije jačanje je socijalne povezanosti među stanovništvom bečkog okruga Donaustadt.

Novi socijalni supermarket obuhvaća površinu od 100 metara četvornih i nudi sličan asortiman kao i uobičajeni supermarketi, počevši od svježih namirnica, preko konzervirane hrane do higijenskih potrepština.

Posebnost ovog socijalnog supermarketa je to, što će opskrbljivati gotovo isključivo robom iz trgovina u samom centru. Na taj će način roba kojoj uskoro istječe rok trajanja ili je nabavljena prekomjerna količina biti iskorištena na održiv način, a vrlo kratki putevi dostave pridonijet će istovremeno aktivnoj zaštiti okoliša.

Cijene u socijalnom supermarketu znatno su niže i od onih u diskontima, a s ugostiteljskim lokalima smještenim u centru također je dogovorena suradnja pa će socijalni supermarket nuditi i jela iz tih lokala po vrlo pristupačnim cijenama.

Kao i u ostalim bečkim socijalnim supermarketima pravo na kupovinu imaju osobe s primanjima nižim od 1.238 eura mjesečno koje zatraže specijalnu potvrdu. Kada je riječ o dvočlanom kućanstvu ta granica iznosi 1.856 eura, dok se za svako dijete povećava za 371 euro.

Tjedni limit kupovine iznosi 30 eura, a supermarket je otvoren radnim danom od 9 do 14 sati.

Komentari