Oreščanin iz Inicijative Glas poduzetnika: “Već sada imamo 50 tisuća nezaposlenih, do kraja godine moglo bi ih biti 400 tisuća”

34

Dražen Oreščanin iz Inicijative Glas poduzetnika, gostujući u N1 studiju ponovio je da je glavni zahtjev njihove Inicijative Vladi – otpis, a ne odgoda naplate poreza i doprinosa za sve čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronoavirusa glaspoduzetnika.

oreščanin
Foto/Facebook

Vrlo je jednostavno, ako zaradiš nula, platiš nula“, kazao je Oreščanin dodavši kako imaju i zahtjev otpisa svih parafiskalnih nameta, komunalnih naknada i najmova. Usto traže moratorij na sve kredite i leasinge, u trajanju od godine dana.

Sada već imamo 50 tisuća nezaposlenih, a prema nekim analizama koje smo radili do kraja godine moglo bi ih biti 400 tisuća. Potraje li ovo do lipnja, to je smak svijeta“, upozorio je Oreščanin i iznio podatak da je 70 posto zaposlenih u mikro, malom i srednjem poduzetništvu koje je vezano uz turizam, koji čini 25 posto našeg BDP-a.

Turizma nema, već smo sad na koljenima, a do kraja lipnja ‘ko živ `ko mrtav‘”, kazao je Oreščanin.

O subvencioniranim kreditima koje neki zagovaraju Oreščanin veli nikakav kredit neće pomoći postolaru i frizerki, a ni ugostitelju da zadrži kuhara i konobara.

Mjere o minimalcu su dobre i puno ih tvrtki koristi, međutim ta mjera može biti učinkovita smo uz otpis, a ne odgodu naplate poreza i doprinosa“, zaključio je Oreščanin. Na pitanje o javnom sektoru kazao je kako očekuje solidarnost kada je u pitanju rezanje prava, ali ne i onima koji su na ‘prvoj crti’, liječnicima, policiji, vatrogascima, koji moraju biti adekvatno nagrađeni.

Komentari