Optimistično predviđanje direktora tvrtke Tesla: u 2020. u upotrebi samovozeći taksiji

6
elon musk i tesla

Američka tvrtka Tesla predstavila je svoj plan kreiranja samovozećih automobila koji će biti na usluzi građanima u obliku samovozećih taksija. Direktor tvrtke Eleon Musk na predstavljanju projekta na kojem tvrtka radi rekao je da, kako prognozira, samovozeći taksiji bit će u upotrebi do 2020. godine.

Autonomni automobili moći će voziti bilo kuda, pomoću kamera i radara koji omogućuju „pogled“ oko sebe za 360°. Musk je samouvjereno obećao da će Teslini samovozeći taksiji moći zaviriti u sve ulice San Francisca i New Yorka, i to već za godinu dana. Uz to, usluga prijevoza bit će jeftinija od današnjih. Taksisti naplaćuju 2-3 dolara po kilometru, dok će Teslin prijevoz stajati 1,80 dolara, prenosi Telegram. Takvih robotskih taksija bit će u upotrebi više od milijun.

Takva optimistična predviđanja mnogi su prisutni na Muskovoj prezentaciji osudili jer je Musk poznat po tome da daje rokove koji se ne mogu ispuniti te predskazanja koja se ne obistine. Primjer je njegovo predviđanje da će Teslini samovozeći automobili biti na cestama do 2018. godine.

Na proizvodnji samovozećih automobila rade mnoge tvrtke, uključujući i vodeće Alphabet’s Waymo, GM i Ford. Dok je ključan dio njihovih automobila laser poznat pod nazivom LIDAR, Musk je osudio njegovu upotrebu, prozvavši sve koji ga koriste pogrdnim imenom, i naglasio inovativnost korištenja kamera i radara u Teslinim automobilima.

Komentari