Opasni otpad u centru Rijeke budi sumnju jesmo li zaštićeni

181
Opasni otpad u centru Rijeke budi sumnju jesmo li zaštićeni

Nezavisna vijećnica Maša Magzan uputila je gradonačelniku pitanje koje se odnosi na opasni otpad u centru Rijeke, a njezin osvrt donosimo u nastavku:

“Iz šturog Filipovićevog odgovora ne znamo koliko je taj otpad potencijalno opasan po zdravlje građana.

„Sve opisane aktivnosti obavljaju se od strane poslovnog subjekta, čiji rad, dozvole i postojanje ostale potrebne dokumentacije ne kontrolira Direkcija za komunalno redarstvo, već navedene inspekcije koje djeluju pri Državnom inspektoratu“. To je, ukratko, odgovor na pitanje koje sam, kao gradska vijećnica, gradonačelniku uputila još 25. svibnja (sic!), na 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, a koje se odnosi na problematiku vezanu uz zabrinjavajuće, neodgovorno i štetno postupanje opasnim otpadom na području riječke luke. Točnije, opasni otpad u centru Rijeke u neposrednoj je blizini skladišta Metropolis.

U tom pitanju zanimalo me ima li Grad saznanja što se nalazi u desecima tona tog metala, kada je provedeno zadnje toksikološko ispitivanje mora u i na području Luke Rijeka te kojim dozvolama i dokumentacijom je potkrijepljeno ovakvo neprimjereno i štetno postupanje praktički u centru grada Rijeke.

Podsjetnik na požar iz 2022. godine

Naime, riječ je o ostacima mljevenja automobila, odnosno o zauljenom i sitnom otpadu koji se širi naletima jačeg vjetra pa se građani okolnih kvartova godinama žale na smrad i svjedoče korištenju vodenih topova, što rezultira širenjem te opasne prašine po gradu. Također, kada pada kiša, te hrpe metalnog otpada se ispiru i završavaju u podmorju.

Podsjetila sam gradonačelnika i na požar u srpnju 2020. godine, kada se gradom širio dim i smrad nagorenog željeza, plastike, guma i drugih otpadnih materijala. Smatram da nam, kao gradskim vijećnicima, zdravlje ljudi i kvaliteta života moraju biti prioritet u našoj urbanoj sredini!

A gradonačelnik mi u odgovoru nudi birokratsko objašnjenje na koji je način područje definirano Prostornim planom uređenja grada Rijeke te Generalnim urbanističkim planom grada.

Pa kaže – „za navedeno je područje nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dok je za pribavljanje rezultata toksikoloških ispitivanja mora na toj lokaciji, nadležan Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko goranske županije“.

Pitanje aktualnije nego ikad

Uz to, odgovara mi Marko Filipović, „unatoč tomu što nema ovlasti za postupanje u ovom konkretnom slučaju, Direkcija za komunalno redarstvo Grada Rijeke ovaj je upit proslijedila nadležnom Državnom inspektoratu, odnosno Inspekciji zaštite okoliša i Inspekciji zaštite prirode“.

Gradonačelniče, pa valjda je zadatak gradskih službi, pa i Direkcije, da brinu, ukazuju, provjeravaju, traže odgovore, jednom riječju – štite nas, građane ovoga grada.

Moje pitanje danas je, nažalost, aktualnije nego ikad. Ne tako davno gorjelo je odlagalište otpada u sklopu Reciklažnog dvorišta Pehlin, a mi i dalje ne znam tko je odgovoran i ima li kakvih posljedica po zdravlje građana!

Očito našem gradonačelniku to nije bilo dovoljno da bi shvatio da opasnosti i potencijalne opasnosti po zdravlje građana nisu prikladne za prebacivanje loptice, nonšalantnost i  „odmahivanje rukom“, nego su baš to situacije u kojima se iskazuje snaga gradske vlasti u zaštiti svojih građana.

Recentni primjer požara u Osijeku opomena je koja vrišti do neba da zbrinjavanje i postupanje s otpadom i opasnim otpadom te skladištenje opasnih tvari MORA biti pod budnim očima inspekcija, resornih ministarstava, ali i svih naših gradskih službi!

Jer to je naš grad! A ako se jednom dogodi ekološka katastrofa, baš ništa nam neće značiti da kažemo „upozoravali smo vas“.”

Izvor: Iva Rinčić

Komentari