Odobrena upotreba kanabisa, no samo za liječenje dviju bolesti

49

Europska unija prvi put je dopustila upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, no samo za liječenje dviju bolesti. Upotreba je dozvoljena u svim europskim državama, no u Velikoj Britaniji zdravstvo ne preporuča uzimanje kanabisa.

Dopušteno je uzimanje medicinskog kanabisa samo u slučaju dvaju oblika dječje epilepsije – Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma.

Britansko zdravstvo za sada ne preferira kanabis, a kao razlog navode nepostojanje dokaza o njegovoj učinkovitosti. No u Velikoj Britaniji zakoniti su lijekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), sastojak za koji roditelji vjeruju da pomaže njihovoj djeci.

Lijek Epidyolex koji je proizvela tvrtka GW Pharmaceuticals ne sadrži THC, ali sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane. Lijek može pripisati liječnik specijalist, ali samo u slučajevima kada ostali lijekovi ne pomažu.

Jedan je takav lijek Nabilon, koji se uzima u obliku kapsula i preporuča se osobama koje prolaze kemoterapije kako bi im se ublažilo mučnine. Sativex je još jedan lijek koji sadrži THC, a propisuje se osobama oboljelim od multiple skleroze.

Upotreba kanabisa u nemedicinske svrhe i dalje je zabranjena.

Komentari