Odlučeno je! Uvodi se Covid-putovnica

51

Na izvanrednom summitu EU-a, održanom preko video-konferencije, u fokusu je bilo pitanje: kako ubrzati cijepljenje i kako se vratiti u normalan život? Šefovi država i vlada su se složili da uvedu tzv. COVID-putovnice, prenosi Deutche Welle.

“Kampanja cijepljenja u Europskoj uniji protiv koronavirusa trebala bi se ubrzati. U suradnji s glavnim proizvođačima cjepiva trebalo bi proširiti proizvodne kapacitete. EU također želi financijski podržati razvoj cjepiva koja bi bila djelotvorna protiv mutiranih virusa i što brže odobriti njihovu upotrebu. To za nas ima najveći prioritet. Moramo poboljšati pristup proizvodnji cjepiva”, rekao je predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel.

U sedam zemalja EU-a broj zaraženih ponovo raste usprkos lockdownu. S obzirom na visoko zarazne mutacije virusa, kancelarka Angela Merkel govorila je o “trećem valu korone u kojem se već nalazimo.“

Načelno su šefovi vlada EU-a odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima. “Politička odluka” o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena, rekla je kancelarka Angela Merkel na svojoj konferenciji za novinare u Berlinu. “Ja nisam programer”, odgovorila je Merkel na pitanje DW-a bi li takav elektronski certifikat ili COVID-putovnica o cijepljenju trebala biti dostupna prije ljetnog odmora. “Ali, sigurno će biti dostupna u doglednoj budućnosti”, dodala je kancelarka. Pri tome će samo izrada nacionalnih COVID-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU- zdravstvenu putovnicu, trajati tri mjeseca.

Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju Kurz je rekao da bi “zelena putovnica” bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila “komadić slobode” ali i “uređen europski put ka normalnosti”.

“Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi”, dala je do znanja kancelarka Merkel. I prekogranični promet unutar EU-a mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na COVID bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU-a. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju. “COVID-putovnica je politički neutralna”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednik Zastupničkoga kluba kršćanskih demokrata u Europskom parlamentu Manfred Weber (CSU) pozvao je šefove država i vlada da požure. Bila bi to “birokratska noćna mora” kada bi se cijepljenim ljudima naknadno trebalo izdavati COVID-putovnice, rekao je Weber za DW.

Izvor: Deutche Welle

Komentari