Odbrojavanje počelo! Američke obavještajne agencije imaju 180 dana da podijele sve što znaju o NLO-ima

98

Kad je predsjednik Donald Trump u prosincu potpisao zakon o vladinom financiranju od 2,3 bilijuna dolara, započelo je 180-dnevno odbrojavanje američkih obavještajnih agencija kako bi Kongresu rekle sve što znaju o NLO-ima.

Ravnatelj Nacionalne obavještajne službe i ministar obrane imaju nešto manje od šest mjeseci kako bi kongresnim povjerenstvima za obavještajne poslove i oružane službe pružili neklasificirano izvješće o “neidentificiranim zračnim pojavama“. To je odredba koja je ubačena u odjeljak “Komentar odbora” Zakona o odobrenju obavještajnih podataka za fiskalnu godinu 2021. koji je sadržan u masovnom računu troškova.

To izvješće mora sadržavati detaljne analize podataka o NLO-ima i obavještajnih podataka koje su prikupili Ured pomorske obavještajne službe, Neidentificirana zračna pojava i FBI, u skladu s direktivom Senatskog obavještajnog odbora. Također bi trebao detaljno opisati “međuagencijski postupak za osiguravanje pravovremenog prikupljanja podataka i centralizirane analize svih neidentificiranih zračnih pojava koje izvještavaju za saveznu vladu” i odrediti službenu osobu odgovornu za taj postupak. Konačno, izvješće bi trebalo identificirati sve potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti koje predstavljaju NLO-i i procijeniti bi li netko od protivnika države mogao stajati iza takve aktivnosti, rekao je odbor. Podneseno izvješće trebalo bi biti neklasificirano, rekao je odbor, iako može sadržavati povjerljivi dodatak.

Glasnogovornik Ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe vijest je potvrdio na web stranici za provjeru činjenica Snopes. Podsjetimo, Pentagon je u travnju prošle godine objavio tri kratka videozapisa koji prikazuju “neidentificirane zračne pojave” – isječke za koje je američka mornarica prethodno potvrdila da su stvarni. Videozapisi, jedan iz 2004. i druga dva iz 2015., pokazuju ono što se čini kao neidentificirani leteći objekti koji se brzo kreću dok ih snimaju infracrvene kamere. Dva videozapisa prikazuju članove službe koji sa strahopoštovanjem reagiraju na brzinu kretanja predmeta. Jedan glas nagađa da bi to mogao biti dron.

Još uvijek je nejasno koji su to predmeti i nema konsenzusa o njihovom podrijetlu. Neki vjeruju da su to možda bespilotne letjelice kojima potencijalno upravljaju zemaljski protivnici koji žele prikupiti inteligenciju, a ne izvanzemaljci koje obično izjednačavamo s NLO-ima. U kolovozu je Pentagon objavio da formira radnu skupinu za istragu.

Članovi Kongresa i dužnosnici Pentagona već su dugo zabrinuti zbog izgleda neidentificiranih zrakoplova koji su preletjeli američke vojne baze. Odbor za obavještajni rad Senata izglasao je prošlog lipnja da Pentagon i obavještajna zajednica pruže javnu analizu susreta.

Ali to nije prvi put da Pentagon istražuje zračne susrete s nepoznatim objektima. Pentagon je prethodno proučavao snimke takvih incidenata kao dio programa s povjerljivim oglasima koji je pokrenut po nalogu bivšeg senatora Harryja Reida. Taj je program pokrenut 2007., a završen 2012., prema Pentagonu, jer su procijenili da postoje viši prioriteti kojima je potrebno financiranje. Bivši voditelj programa Luis Elizondo rekao je CNN-u 2017. da osobno vjeruje “postoje vrlo uvjerljivi dokazi da možda nismo sami”.

Izvor: CNN

Komentari