Odbor za kulturu Europskog parlamenta podržao je prijedlog Europske komisije da Rijeka i Galway zadrže titulu Europske prijestolnice kulture do travnja 2021.

  18

  Odbor za kulturu Europskog parlamenta podržao je prijedlog Europske komisije da se zbog pandemije koronavirusa status europskih prijestolnica kulture 2020. produži do travnja 2021. godine, prenosi Novi list.

  Ujedno, grad Temišvar i Elefsina bit će europska prijestolnica kulture s 2021. godine na 2023. godine. Novi Sad će umjesto europske prijestolnice kulture u 2021. godine biti 2022. godine.

  Željana Zovko izvijestila je: “Ova odluka nudi najbolje rješenje za ove gradove kako bi mogli vratiti propuštene prilike zbog koronakrize. Imati status Europske prijestolnice kulture treba promatrati kao privilegij za promicanje kulturne scene regije i europskih vrijednosti okupljanjem ljudi i kultura. U bliskoj suradnji s uključenim dionicima, Europska unija spremna je pružiti dodatne šanse pogođenim gradovima da ostvare ove ciljeve na zdravstveno siguran, ali kulturno bogat način.”    

  Odluka treba biti potvrđena još na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a nakon toga treba se postići dogovor s Vijećem EU-a, izvijestio je Novi list.

  Komentari