Obilježen Dan sestrinstva: to nije samo posao, već poziv koji zahtijeva cjeloživotno obrazovanje

34

Obilježen Dan sestrinstva: ono nije samo posao, već poziv

Centar Rijeke danas je bio obilježen simbolima crvenih križeva. Diljem svijeta 12. svibnja, na dan rođenja engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva Florence  Nightingale, obilježava se Dan sestrinstva.

U Rijeci je Dan obilježen na Jadranskom trgu zdravstvenom edukacijom građana i provođenjem preventivnih aktivnosti učenika, studenata i medicinskih sestara mjerenjem krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Uz to sestre su uslužile posjetitelje i zalogajčićima.

dan sestrinstva zalogaji

mjerenje tlaka

Nakon toga slijedilo je otvaranje tribine „Medicinske sestre- glas koji vodi“ izvođenjem pjesme Arsena Dedića „Kad bi svi ljudi na svijetu“ na hrvatskom znakovnom jeziku.

Na obilježavanju Dana sestrinstva istaknulo se kako sestrinstvo nije samo posao, već poziv, odnosno profesija koja pokazuje široko djelovanje na području zdravstvene zaštite počevši od začeća do prvog plača novorođenčeta, a isto tako i brigu u posljednjem trenutku čovjeka.

dan sestrinstva šator

Sestrinstvo zahtijeva punu posvećenost, visoko obrazovanje, vještine i kompetencije. Medicinske sestre trebaju pratiti promjene u znanosti i tehnologiji, stoga je riječ o cjeloživotnom obrazovanju. Usprkos zahtjevnosti tog poziva interes učenika i studenata je velik.

U organizaciji riječkog Dana sestrinstva sudjelovali su Medicinska škole u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Thalassotherapije Opatija i Thalassotherapije Crikvenica.

 

Komentari