Novi soj koronavirusa kruži Europom

  116

  Koronavirus u posljednjih tjedana dobio je na svojoj veličini. Primjerice, u Velikoj Britaniji Covid-19 sada čini oko 80% novih slučajeva zaraze. Međunarodni tim znanstvenika čiji je glavni fokus istraživanja praćenje virusa putem njegovih genetskih mutacija, opisao je neobično širenje inačice koronavirusa nazvane 20A. EU1.

  Istraživanjem se uočilo da kad su se ljudi vraćali s ljetovanja u Španjolskoj, odigrali su ključnu ulogu prenošenja virusa diljem Europe. Je li ovaj drugi val koronavirusa mogao biti smanjen pregledima turista u svim prometnim čvorištima, osnovno je pitanje koje se postavlja.

  Genetičarka sa Sveučilišta u Baselu i voditeljica studije Emma Hodcroft kazala je: „Iz širenja 20A. EU1 čini se jasnim da mjere prevencije širenja virusa često nisu bile dovoljne da se zaustavi prijenos novih sojeva virusa ovog ljeta.“ Još jedno pitanje koje se ovdje postavlja jest je li ova inačica koronavirusa smrtonosnija i zaraznija od ostalih. Iako, dr. Hodcroft kaže kako „nema dokaza da je brzo širenje novog soja posljedica mutacije koja povećava prijenos ili utječe na klinički ishod nakon nakon zaraze.“

  No novi soj 20A. EU1 razlikuje se od ostalih verzija SARS-Cov-2 virusa. „Nisam vidjela nijednu inačicu s takvom dinamikom sve dok u Europi nisam gledala genomske sekvence koronavirusa,“ kazala je dr. Hodcroft.

  Timovi posebno surađuju s virološkim laboratorijama kako bi utvrdili nosi li 20A. EU1 određenu mutaciju u šiljastom proteinu koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje.

  Genetski epidemiolog sa sveučilišta Yale Joseph Fauver kazao je: “Potrebno nam je više ovakvih studija kako bismo pronašli mutacije koje su porasle do visoke učestalosti u populaciji, a zatim inženjeringom vidjeti širi li se virus lakše.” Novi soj inačice koronavirusa činio je više od 8 do 10 slučajeva u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Irskoj, Švicarskoj i Francuskoj.

  Izvor: Jutarnji list, Financial Times

  Komentari