Novi Obiteljski zakon: Ukida se izjednačavanje bračnih i izvanbračnih zajednica; sporno i vjersko obrazovanje!

151

HDZ je na očitovanje koalicijskim partnerima uputio novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Nova verzija, kako piše Jutarnji list, ne sadrži spornu definiciju obitelji  da je obitelj zajednica muškarca, žene i djeteta, zbog koje je lani prijedlog povučen iz javne rasprave, ali i dalje ima spornih dijelova povezanih s izvanbračnim zajednicama, razvodom maloljetne djece i vjerskim obrazovanjem.

Kada malo bolje razmislimo, obitelj je, prema ovom Nacrtu obiteljskog zakona ipak ostala zajednica muškarca, žene i djeteta, barem što se njihovih prava tiče, ali ta ista obitelj mora biti u braku. Izvanbračne zajednice nemaju ista prava: vlastitu djecu mogu imati, ali posvojiti dijete – neće moći. Odnosno posvajanje je moguće samo ako za to “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”. Koji su to opravdani razlozi i koji veći razlog od toga da dijete treba roditelje (bili oni u braku ili ne) uopće može postojati, zasad nije poznato.

Kako piše Jutarnji, izvanbračne zajednice neće biti izjednačene s bračnima, jer u prijedlogu nema odredbe, poput one u sadašnjem zakonu, da “izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica te se na nju primjenjuju odredbe ovoga zakona, odnosno odredbe drugih zakona kojima se uređuju odnosi u poreznim stvarima, osobni, imovinski i drugi odnosi bračnih drugova

Nadalje, razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika – odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete – plaćat će roditelji i to sukladno odvjetničkoj tarifi, piše Jutarnji list.

Plan o roditeljskoj skrbi, koji su sastavljali roditelji u centru za socijalnu skrb, ukida se. Ponovno će centri za socijalnu skrb slati sudu svoje mišljenje o tome kako je najbolje da roditelji nastave skrbiti o djeci nakon razvoda, a sud će svojom odlukom (ne temeljem postignutog dogovora roditelja) odlučivati s kim će dijete stanovati, kako će viđati drugog roditelja, s kim će provoditi praznike.

Što se obrazovanja djece tiče, sporan članak 104. iz povučenog prijedloga, u kojem je stajalo da “roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima”, maknut je iz novog prijedloga. Međutim, sad je u članak 108. ubačen stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”, piše Jutarnji.

Drugi je ovo pokušaj Vlade da izmijeni Obiteljski zakon, nakon što je prva verzija zakona povučena nakon manje od 24 sata, zbog sporne definicije obitelji. U ovome prijedlogu definicija obitelji – ne postoji.

Čini se da dio partnera Vlade ipak neće podržati ovakav Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Zasad je reagirao HNS. Iz stranke kažu da nisu dobili konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, no ono što žele istaknuti je da ne prihvaćaju da se pitanje obrazovanja, naročito vjerskog, definira u Obiteljskom zakonu.

„Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja“, kažu iz HNS-a.

Kako će na ovo odgovoriti premijer Andrej Plenković te ministrica Nada Murganić, hoće li i ovaj Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona završiti neslavno ili će pak biti izglasan, saznat će se uskoro.

Komentari