Novi “Matrix” u pripremi, a još uvijek stoji otvoreno pitanje: živimo li u simulaciji?

55

Kada je prije 20 godina izašao film “Matrix” mnogi su ga doživjeli kao zabavu, a ideju filmske priče odbacili kao suludu. Glavni protagonist Neo otkriva da ne živi u stvarnom svijetu, već u simulaciji, kojom upravlja visoko evoluiran AI.

Iz Warner Brosa su potvrdili da se sprema snimanje novog nastavka, koje je najavljeno za 2020. godinu. Glavni lik opet će biti Neo, koji će se naći u istom svijetu.

Dok je nekad bila osporavana, danas se sve više filozofa i znanstvenika slaže da je ideja o simulaciji vjerojatna. Još je 2001. godine filozof sa Sveučilišta u Oxfordu Nick Bostrum predstavio svoju teoriju da su sva živa bića i fizički svijet skup podataka na superračunalu. Njegov je zaključak da smo mi likovi koji žive u simulaciji. Njegovu je teoriju 15 godina kasnije preuzeo Elon Musk. Bostrum je izrazio i strah od toga da sami uništimo sebe ako kreiramo naprednu tehnologiju koja će uništiti superračunalo.

Rizwan Virk, informatičar i autor knjige “The Simulation Hypothesis” rekao je da postoji šansa da zapravo živimo u simulaciji. To je slikovito predstavio kao video igru visoke rezolucije u kojoj smo mi svi likovi. Ta je video igra puno razvijenija i od najkvalitetnijih igara koje su ljudi dizajnirali poput World of Warcraft ili Fortnite, objasnio je Virk, koji je i sam dizajner video igara.

Neki znanstvenici pokušali su dokazati Bostrumovu teoriju. Studija iz 2017. godine govori o tome da klasična računala ne bi imala dovoljno memorije da simuliraju određene scenarije iz naših života.

Neki fizičari pokušali su provjeriti teoriju proučavajući kozmičke zrake. Vodili su se logikom da ako određene čestice poput visokoenergetskih kozmičkih zraka uvijek pokazuju maksimalnu energetsku razinu, što ispada da pokazuju, tada bi ograničenja u njihovom ponašanju mogla biti posljedica simulacije.”Uvijek postoji mogućnost da oni koji su simulirani otkriju simulatore”, navode u studiji.

No znanstvenici kažu da nikad nećemo sigurno utvrditi živimo li u simulaciji ili ne živimo.

Komentari