Novi kineski stadion tek je u izgradnji, a već se naziva novim svjetskim čudom!

39

Započela je izgradnja stadiona u Kini, stadiona kakvog još nikada niste vidjeli nigdje u svijetu. Stadion će biti u obliku lotosovog cvijeta, u skladu sa tradicijom ove zemlje, a izgradnja ovog monumentalnog objekta trebalo bi koštati oko 12 milijardi jena ili 1,7 milijardi dolara!

Ovaj stadion postat će jedan od najvećih na svijetu, kako po površini, tako i po broju sjedećih mjesta, pa će u stadionu moći biti nešto više od 100.000 ljudi. Stadion bi trebalo da bude sagrađen i jako brzo, a po planu završen bi već trebao biti za 18 mjeseci. Dizajnirao ga je Hasan Sied.

Na ovom stadionu igrat će aktuelni prvaci države Guangzhou Evergrande FC koji su osvojili osam od posljednjih devet titula.

Ovo je samo početak projekta tijekom kojeg će biti izgrađeno od tri do pet stadiona širom Kine s naznakom kako bi ova zemlja uskoro mogla postala jedan od kandidata za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu.

Stadion će biti predstavljen svijetu nešto ranije, ali vrhunac  otkrivanje trebao bi biti 2030. godine, u slučaju ako Kina bude domaćin Svjetskoga prvenstva. Po broju sjedećih mjesta ovaj stadion pretekao bi i Barcelonin Kamp Nou koji trenutno prima 99.434 ljudi na tribinama. Jedva čekamo da ovaj, ali i drugi stadioni budu završeni i predstavljeni javnosti. Novo svjetsko čudo kažete? Zaintrigirani smo….

Komentari