Novi feministički projekt “Hrabre sestre” podržava žene koje se odluče na pobačaj

18

Centar za građansku hrabrost pokrenuo je novi feministički projekt „Hrabre sestre“ po uzoru na humanističke suborkinje iz Nizozemske.

Cilj projekta osnovati je mrežu žena u Hrvatskoj koje će biti podupirateljice ženama koje se odluče na pobačaj. Zagovaraju se i prava na siguran, besplatan i legalan pobačaj (bez savjetovanja), koji je zajednički sa svim feminističkim udrugama u Hrvatskoj.

Odgovornost “hrabrih sestara” bit će pružiti bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi s neželjenom trudnoćom u njezinim pravima. To podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi dijete, da želi koristiti svoje pravo na legalan pobačaj i da ne želi biti odgovarana od svog nauma, niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj, prenosi Voxfeminae.

U trenucima kada izabrani politički zastupnici i velikim dijelom sama medicinsko-ginekološka struka nipodaštava reproduktivna prava žena u Hrvatskoj, naša je odgovornost ženi koja nam se obratila pružiti ozračje sigurnosti i poštovanja. Psihološki i moralno podržat ćemo žene u njihovoj odluci za pobačaj, štitit ćemo ih pri odlasku u bolnicu na preglede i razgovore s liječnicima te prilikom samog zahvata,” objašnjavaju iz Centra za građansku hrabrost.

Žene kojima će biti potrebna podrška hrabre sestre moći će je potražiti od 2021. godine na stranici hrabra.com. Do tada se pozivaju sve žene zainteresirane za angažman u ulozi hrabre sestre da pošalju svoju prijavnicu. One koje budu izabrane kao potencijalne sestre imat će intervju i poduku, a putne i ostale troškove će preuzeti Centar.

-Bitno nam je da ovim projektom budu zahvaćena sva mjesta u Hrvatskoj gdje je ženama omogućen (tj. gdje bi trebao omogućen) pobačaj. Pozivamo liječnike/ce i medicinsko osoblje da nam se priključi.-

Komentari