Nigerijski pirati napali švicarski teretni brod, među otetim pomorcima i jedan Hrvat!

76

Još uvijek nema novih informacija o sudbini 12 otetih pomoraca sa švicarskog teretnog broda. Među otetima je i jedan hrvatski pomorac.

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je jedan hrvatski državljanin. Švicarska brodarska tvrtka Massoel  u čijem je vlasništvu oteti teretni brod Glarus, potvrdila je napad u nigerijskim vodama. Gusari su uništili brodsku komunikacijsku opremu i oteli posadu

Sindikat pomoraca Hrvatske u kontaktu je sa sindikatom Nautilus International Swiss, Swiss Maritime Navigation Officeom te s nadležnim ministarstvom.
Švicarska kompanija ovaj slučaj otmice očito pokušava riješiti na jedan, recimo tako tihi način. Tako se takve situacije najčešće i rješavaju, priopćuju iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Identitet hrvatskog pomorca ne želimo otkriti, na prvom mjestu radi zaštite njegove obitelji“, rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Sedam otetih članova posade je s Filipina, a među otetima su i Hrvat, državljanin BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumunj. Tu je informaciju objavila nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA).
Još uvijek se smatraju nestalima“, rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren. Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt u Nigeriji, a napadnut je u subotu.
Piratska banda na brod Glarus ukrcala se pomoću dugih ljestvi te su izrezali žicu na palubi”, rekli su iz tvrtke Massoel Shipping za AFP.
Pirati su napad izveli 45 nautičkih milja od Bonny Islanda u Delti Nigera, a zarobili su 12 od 19 članova posade.

 

Komentari