Ni Papa, ni Merkel: Nobel za mir odlazi u Tunis

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je nevladina udruga Tunisian National Dialogue Quartet

80

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog je zapravo udruženje više nevladinih organizacija: sindikat UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), konfederacija za industriju, trgovinu i obrt UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), tuniška liga za ljudska prava LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) i odvjetničko udruženje Ordre National des Avocats de Tunisie.

Kako su oni pobijedili među 273 kandidata, među kojima su bili favorizirani Papa Franjo i Angela Merkel?

Tunis je jedina uspješna priča tzv. Arapskog proljeća, velike regionalne stihije koja je “poskidala” brojne diktatore, ali i razbuktala nasilje kojem svjedočimo na Bliskom Istoku proteklih godina (u ovom ćemo tekstu pustiti postrani ulogu vanjskih faktora u raspirivanju tih svrgavanja vlada i nasilju). Činjenica jest da je u Tunisu uspjelo ono što u Siriji, Egiptu, Libiji i Jemenu nije i to je norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade odlučio honorirati najprestižnijom svjetskom nagradom za mir.

Predstavnici Kvarteta na press konferenciji
Predstavnici Kvarteta na press konferenciji

Upravo je nagrađeni Kvartet imao ključnu ulogu u tunižanskoj priči, s kojom je i krenuo val prodemokratskih pokreta nazvanih skupno Arapsko proljeće. Početkom 2011. tuniški predsjednik Zine Abidin Ben Ali bio je prvi svrgnuti regionalni doktator. Na vlast je nakon izbora došao islamistički pokret Enahda, koji je za samo dvije godine razbjesnio oporbu svojim nacrtom Ustava, a padale su i optužbe za ubojstvo oporbenih političara. Izbili su prosvjedi s desecima tisuća ljudi, a kriza se poklopila s onom u Egiptu, gdje je general al-Sisi svrgnuo predsjednika Mursija nakon sličnih prosvjeda. Sve se činilo kako bi i u Tunisu moglo doći do sličnog scenarija.

Tada se 2013. okupio Tuniški nacionalni kvartet za dijalog kako bi se sačuvala demokracija i civilna vlast. Islamističku vlast naslijedila je tehnokratska, a ustavotvorci su nastavili raditi na Ustavu. Sve je prihvaćeno od strane parlamenta, te je na prošlogodišnjim izborima pobjedu odnijela sekularna Nida Tunis. Enahda je druga po snazi i ima člana u vladi.

Ovogodišnji dobitnici Nobela za mir bili su uspješni u svom promicanju mirnih političkih promjena, pluralizma te zemlju s ruba građanskog rata vratili na put izgradnje ustavnog poretka i vlasti koja svima garantira ljudska prava. Zato su i nagrađeni.

Komentari