Nemogućnost održavanja online nastave primorao bolivijsku vladu na odgađanje nadolazeće školske godine!

32

Izvanredna obrazovna situacija u Boliviji. Cijela nadolazeća školska godina je otkazana, a svi učenici automatski će biti premješteni u viši razred.

Bolivijska vlada potvrdila je da je nadolazeća školska godina u Boliviji otkazana zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom te zbog nedostatka tehnologije za razvoj virtualne nastave.

Ministar Yerko Nuñez kazao je sljedeće za teleSUR:

Vlada najavljuje otkazivanje školske godine 2020. za redovni obrazovni podsustav na početnom, osnovnom i srednjem stupnju javnog i privatnog obrazovanja. Ova odluka stupila je na snagu 3. kolovoza i neće se mijenjati.-

Nuñez je objasnio i da će učenici sljedeće godine odmah biti prebačeni u viši razred te je izrazio veliko žaljenje zbog tehnološke zaostalosti zemlje. Mnoga djeca u Boliviji žive u ruralnim područjima te nemaju pristup internetu koji je dostupan samo u gradovima.

Sve obrazovne jedinice dužne su pridržavati se navedenih administrativnih postupaka. Ministarstvo obrazovanja, sporta i kulture nastavit će jačati obrazovanje, obuku i rad nastavnika. Kad je riječ o plaćanju nastavnika, oni će biti redovito plaćeni unatoč ovoj izvanrednoj situaciji i završetku ni započete školske godine.

Ministar Bolivije ipak nije spomenuo ništa o tome hoće li nastavnici privatnih škola također biti plaćeni. U vezi s tim, Nacionalno udruženje privatnih škola Bolivije – Andecop već je proglasilo izvanrednu situaciju i zatvorilo neke škole jer znaju da neće moći pokriti administrativne troškove, kao ni plaće nastavnika.

Komentari