Nema proljeća – nakon zime, rano ljeto vraća se u širu regiju

82
proljeće

Aktualna promjena vremena dobro je “sasjekla” proljeće. Vrijednosti temperature zraka iz okvira ekstremne topline snizile su se gotovo do vrijednosti koje bi mogli opisati kao ekstremna hladnoća, donijevši šok za biljni i životinjski svijet, ali i ljude.

U kontinentalnoj Hrvatskoj te su oscilacije ponegdje čak i izraženije, a da ne spominjemo gorje gdje je snijeg pao na već prolistalo drveće.

Nakon ove hladne epizode, nova, izraženija promjena gotovo da će nastupiti preko noći. Već u petak slijedi postupno jačanje južine, a iako će se zadržati promjenjivo vrijeme, temperature zraka postupno će porasti.

Još izraženije zatopljenje očekuje nas u subotu, međutim jačati će i južina. Od nedjelje očekujemo pretežno sunčano i vrlo toplo proljetno vrijeme koje bi moglo obilježiti i prvi dio svibnja. U Istri i na Kvarneru će temperature u odnosu na ostatak regije biti najprimjerenije kraju travnja uz dnevne vrijednosti oko 25 °C.

Zatopljenje će biti izraženije na istoku Hrvatske te u Srbiji gdje bi vrijednosti ponovno mogle dostići ljetnih 30 °C. Izraženo zatopljenje očekuje velik dio srednje i istočne Europe, a vrućine bi mogle doprijeti i do juga Ukrajine. Izraženo zatopljenje osjetit će se i na jugu Skandinavije.

Ovim meteorološkim oscilacijama nastavlja se turbuletno vrijeme diljem starog kontinenta, donosi IstraMet.

Komentari