Nema dodatnih kvota stranih radnika, neka se zaposle domaći s burze, poručili iz Ministarstva

18

Nakon što je Hrvatska udruga turizma zatražila povećanje kvota uvoza stranih sezonaca, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odgovorilo je da kvote za strane radnike  ne namjerava povećavati. Dodatne su se kvote tražile zbog manjka lokalnih radnika, premda je 1 600 osoba na burzi koji su izrazili želju da rade na sezoni.

“Ove godine osigurali smo preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine. Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota”, odgovorili su iz Ministarstva.

Od domaće radne snage tu su i umirovljenici, kojih je dosad oko 12 tisuća iskoristilo mogućnost rada uz primanje mirovine.

Iz Ministarstva se pozivaju na nezaposlene i umirovljenike, dakle domaće radnike kojima je potreban posao. Tek kad se iskoristi domaća, može se razmatrati mogućnost za davanje dozvola stranoj radnoj snazi, poručili su.

Hrvatska udruga turizma nezadovoljna je reakcijom Ministarstva na njihove potrebe. Zbog nedovoljnog broja radnika upitno je otvaranje turističkih kapaciteta, restorana i kafića.

Povećanje kvota ne zahtijeva nikakve financijske izdatke za Ministarstvo, poručuju iz Udruge. Napominju i da njihova nepopustljivost u vezi sa strancima ide na štetu države jer turizam čini 20 posto BDP-a.

Komentari