Ne zaboravite pomaknuti svoje satove noćas

13

Ljetno računanje vremena odnosi se na umjereni geografski pojas. Benjamin Franklin prvi puta je ljetno računanje vremena spomenuo 1784. godine u šaljivom pismu urednicima lista Journal of Paris kada je govorio o štednji na energetskim resursima. Ipak, prvo službeno ljetno računanje vremena spomenuo je William Willett 1907. godine u članku „Gubitak dnevnog svjetla“, no britanska vlada nije bila uvjerena u prijedlog pa je isti odbijen. Ljetno računanje vemena prvi puta je prihvaćeno u Njemačkoj i Austro-ugarskoj za vrijeme Prvoga svjetskog rata 1916. godine, a ubrzo je i Velika Britanija ponukana primjerom Njemačke i Austro-ugarske uvela ljetno računanje vremena.

Prisjetimo se, svjedočili smo raspravi treba li zadržati samo ljetno ili zimsko računanje vremena, a pitanje koje se postavlja je: Kada će biti zadnje pomicanje sata? Trenutna odluka je da će svaka zemlja do 2021. godine donijeti odluku hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, a zadnji put satovi će se pomicati u ožujku 2021. godine. Za ‘ispravno’ računanje vremena uzima se ono zimsko budući da je tada sunce najviše na nebu u podne. Već je potkrijepljeno da pomicanje sata može imati učinak na zdravlje ljudskih bića, a rezultira i nesanicom, dodatnim stresom, razdražljivosti, pojačanom umoru i većim brojem prometnih nesreća.

U nedjelju, 29. ožujka u 2 sata ujutro kreće ljetno računanje vremena. Ljetno računanje vremena ostat će do 29. listopada, a podsjećamo i da u ljetnom računanju vremena završava obavezno korištenje kratkih svjetala danju na vozilima. Ipak, napominje se da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti na cestama. Policija napominje da je i bez zakonske obveze voziti s upaljenim kratkim svjetlima mnogo sigurnije. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Biciklisti također od prvog sumraka do potpunog svanuća te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja, biciklisti će se kazniti novčanom kaznom od 500 kuna.

Komentari