Ne nasjedajte na novu internetsku gmail prevaru

70

Ravnateljstvo policije upozorilo je na sumnjive poruke elektroničke pošte u kojima nepoznate osobe ucjenjuju tražeći 1500 eura u bitcoinima. Dobivanje poruka može se spriječiti ažuriranjem lozinki za pristup elektroničkoj pošti.

Policija navodi da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 1500 eura u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili, prenosi Poslovni.hr.

“Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti!”, upozoravaju iz policije.

Nadalje, savjetuju korisnike interneta da nikom ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti da ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako to učinite, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prevara te savjete kako se zaštititi građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a, stoji u policijskom priopćenju.

Komentari