Naši političari “nemaju novca” za perspektivni projekt mladih Hrvatica!

294

Slučaj  je htio da se Lara Hamer, Bruna TomšićAntoniju Obrvan upoznaju u Velikoj Britaniji. Lara jeu Northamptonu studirala politologiju, Bruna multimedijalno novinarstvo, a Antonija pravo. Nakon stečenih diploma pokrenule su projekt MilleniDREAM, koji bi trebao pomoći mladima u Hrvatskoj da još tijekom studija steknu potrebno iskustvo, a nakon stjecanja diplome što brže pronađu posao. Očekivano, u Hrvatskoj za njihov projekt nije bilo sluha. Cure su se odlučile prijaviti na konferenciju Clinton Global Initiative. Među tisuću prijavljenih upravo je njihov projekt prepoznat, pa djevojke u listopadu u Chicagu, pred bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom predstavljaju svoj projekt MilleniDREAM.

Projekt još bruse, ali im nedostaje financijska potpora. Njime žele pokrenuti razne društvene inovacije koje će zapošljavanje mladih tijekom i nakon studija učinit jednostavnijim i učinkovitijim. Detektirale su naše bolne točke, manjak organiziranih udruga koje bi studentima pomagale pri zapošljavanju kao i nedostatak proaktivnih studentskih tijela na fakultetima. Poučene primjerima iz Engleske gdje se redovito održavaju sajmovi zaposlenja, razmjenjuju informacije, kontakti, one žele povezati studente i tvrtke. Lara Hamer objašnjava kako želi uz pomoć fakulteta organizirati plaćena stažiranja u tvrtkama kako bi studenti prije nego završe studij stekli relevantno iskustvo koje mogu prezentirati poslodavcima. „Nedostatak prakse te odmah baci unatrag kad završiš studij i shvatiš da u biti ne znaš raditi ništa”, kazala je Lara Hamer u razgovoru za portal Super1.
U potrazi za financijskom potporom prijavile su se na Clinton Global Initiative Foundation, zakladu koju je pokrenuo pokrenuo bivši američki predsjednik Bill Clinton. Zaklada financira društveno relevantne projekte mladih iz cijelog svijeta. Među tisuća prijavljenih kandidata  samo ih sedam dobiva financijsku potporu.

“Dobitnici se biraju prema tome koliko je situacija koju bi njihov projekt trebao riješiti, zapravo kritična, a nezaposlenost mladih je u Hrvatskoj poprilično kritična kao i iseljavanje”, objasnila je Lara. Organizatori financiraju put u Chicago za samo jednu osobu. Djevojke su se stoga odlučile obratiti hrvatskim političarima i političarkama za pomoć s financiranjem, međutim, no nisu naišle na razumijevanje. Obratile su se, kažu, mnogima, najviše su mailova poslale europarlamentarcima, raznim tvrtkama i uredu predsjednice. Iz ureda predsjednice stiglo je pismo ohrabrenja, ali ne i konkretna financijska pomoć. Od naših europarlamentaraca stigao je tek odgovor Ruže Tomašić u kojem im poručuje da one drže budućnost u svojim rukama, ali oni nemaju novca. Biljana Borzan nije im niti odgovorila.

Konferencija u Chicagu održava se od 19. do 21. Listopada. Kandidati će ondje prezentirati svoje ideje, a posljednjeg se dana saznaje tko dobiva sredstva za svoj projekt. Hrvatska je na njihove molbe ostala nijema, ali im je uprava njihovog bivšeg fakulteta u Northamponu odlučila donirati novac za troškove puta! Bez obzira na ishod konferencije u Chicagu, po povratku u Hrvatsku  počinju ozbiljno raditi na ostvarenju svoje ideje. Ako izostane financijska pootpora, neće odustati. Nastavit će sa svojom borbom sve dok ne stignu do cilja. Vjeruju da u Hrvatskoj ipak ima ljudi koji će prepoznati potencijal njihova projekta.

Komentari