NASA snimila zadivljujuće fotografije svemirske stanice sa ‘zvijezdama, gradovima, svemirskim brodovima i kometom’

29

S njihovog položaja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, astronauti uživaju u jedinstvenom pogledu na naš planet koji većina ljudi nikada neće imati priliku vidjeti. ISS kruži oko Zemlje na visini od oko 250 milja, što znači da svemirska postaja svaki dan napravi oko 16 putovanja oko Zemlje. Sada je jedan NASA-in astronaut na brodu ISS snimio zadivljujuću fotografiju “zvijezda, gradova, svemirskih brodova i kometa”.

Astronaut Bob Behnken, koji je na ISS-u samo mjesec dana, objavio je prekrasnu fotografiju na Twitteru. Napisao je: “Noćno nebo, neposredno prije zore na @Space_Station. Zvijezde, gradovi, svemirski brodovi i kometa!” Premda ostaje nejasno koji gradovi se mogu vidjeti na fotografiji, komet koji je na fotografiji vidljiv je Neowise, a bit će vidljiv tijekom cijelog srpnja. Prisjetimo se, ovaj komet viđen je i iznad Istre.

Komet će 23. srpnja stići do svoje najbliže točke Zemlji, a tada će se nalaziti na udaljenosti od 103 milijuna kilometara, rekao je Paul Sutherland, autor Skymanije.Objasnio je: “Staza kometa trenutno prolazi između zviježđa Auriga i Blizanca. Dakle, početkom srpnja morat ćete pogledati prema sjeveroistoku, malo ispod sjajne zvijezde Capella, da biste ga pronašli. Tijekom ostatka srpnja, komet Neowise će se uputiti kroz Lynx i u Ursu Major, prolazeći ispod poznate zvijezde poznate kao Big Dipper ili Plough. To će se zadržati nisko na nebu prije zore, ali će sve više biti vidljiv i ranije u noći, na tamnijem nebu. Do trećeg tjedna u srpnju komet će biti vidljiv cijelu noć, a moći ćete ga pogledati prije spavanja iz kuće, umjesto da morate izaći iz svojih toplih kreveta prije zore!”

Iako je komet vjerojatno vidljiv golim okom, dvogled bi vam mogao biti koristan ako ga imate. Gospodin Sutherland dodao je: “Dvogled će nam biti od velike pomoći u pronalaženju, čak i ako je kometa samo vidljiva u svjetlucavom sumraku.”

0_Neowise_Moophz_2400

Izvor: Mirror

Komentari