NASA odabrala partnera u postavljanju 4G komunikacijskog sustava na Mjesecu

20

NASA je odabrala Nokiu kao partnera u postavljanju komunikacijskog sustava na Mjesecu. Podsjetimo, projekt je jedan od preduvjeta održivog ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu. Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine prije nego što će na kraju nadograditi sustav na najnoviju tehnologiju 5G. Cilj NASA-e je vratiti ljude na Mjesec do 2024. godine te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu Artemis programa. Ali dovođenje mobilne službe na nove visine nije mali pothvat.

NASA je dodijelila Nokiji ugovor vrijedan 14,1 milijun dolara kojim će astronautima donijeti prvu staničnu mrežu na Mjesecu, objavila je svemirska agencija.

Ova će misija potvrditi budućnost drugih operativnih rasporeda i potencijal za ljudska naselja na Mjesecu”, rekao je Bell Labs. “4G mreža ključna za misiju koju smo razvili, posebno je dizajnirana da izdrži ekstremne temperature, zračenje i vakuumske uvjete u svemiru, kao i znatan vibracijski utjecaj tijekom lansiranja i slijetanja na Mjesečevu površinu”, rekli su iz tvrtke.

NASA-ina potpora bila je dio ugovora u vrijednosti od 370 milijuna dolara potpisanih u okviru agencijskog programa “Tipping Point”, čiji je cilj podržati istraživanje niza tehnologija za poboljšanje istraživanja svemira. “Uzbuđeni smo što vidimo da naša ulaganja i suradnička partnerstva donose nove tehnologije za Mjesec i šire, a istovremeno imaju koristi i za komercijalni sektor”, rekao je Jim Reuter, NASA-in pomoćnik administratora za svemirsku tehnologiju.

Izvor: NY Post

Komentari