NASA je podijelila fotografiju neobične crvene svjetlosti nad Francuskom

53

Prvi pogled na ovu fotografiju natjerat će vas da pomislite kako je riječ o vatrometu na noćnom nebu. Međutim, taj vatromet zapravo su “crveni duhovi” – veliki, ali slabi bljeskovi svjetlosti koji se pojavljuju neposredno iznad aktivnog sustava groma.

Zapanjujuću fotografiju snimio je fotograf Stephane Vetter, a postavljena je kao NASA-ina slika dana astronomije. NASA je objasnila: „Osjetljiva video kamera na vrhu planine Vosges u Francuskoj snimila je ove iznenađujuće ‘vatromete’ iznad dalekog horizonta 26. lipnja. Nastali zbog jakih grmljavinskih oluja, udaljenih oko 260 kilometara, kratki i misteriozni bljeskovi postali su poznati kao crveni duhovi. Privremeni svjetlosni događaji uzrokovani su električnim padom na visinama od 50 do 100 kilometara. To ih stavlja u mezoferu, najhladniji sloj atmosfere planete Zemlje.”

0_msv1500crop

Dok su crveni duhovi glavna značajka fotografije, također ćete primijetiti neke tajanstvene srebrnaste vene svjetla s desne strane slike. NASA je objasnila: “S desne strane, video-okviri snimili su još jedno ukazanje ljetnog doba iz mezofere. Srebrne vene svjetlosti su polarni mezosferni oblaci. Također poznati i kao noćni sjaj, ledeni oblaci još uvijek odražavaju sunčevu svjetlost kad je Sunce ispod horizonta.” Ovo nije prvi put da je NASA kao fotografiju Dana astronomije prikazala fotografiju crvenih duhova.

Izvor: Mirror

Komentari