NASA će u ponedjeljak objaviti uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu

44

Prema posljednjoj NASA-inoj informaciji, svemirska agencija ima “uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu” koje će podijeliti s javnosti u ponedjeljak 26. listopada.

Zanimljivo je da su novi rezultati dobiveni ljubaznošću Stratosferskog opservatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA). To je najveća svjetska zračna zvjezdarnica, a zapravo je avion Boeing 747SP modificiran da nosi veliki reflektirajući teleskop.

Za razliku od zemaljskih teleskopa, SOFIA se uzdiže 11 kilometara iznad tla, visoko u stratosferi našeg planeta. Ovdje se zvjezdarnica može uzdići iznad 99 posto atmosfere koja blokira infracrvene valne duljine, što joj omogućuje proučavanje infracrvenog svemira. SOFIA-ini instrumenti prethodno su isporučili značajnu detekciju kisika u atmosferi Marsa, prvo otkrivanje molekularne veze u svemiru i nebrojena infracrvena mjerenja koja su osvijetlila sudare egzoplaneta, srca galaksija i još mnogo toga – uključujući ovaj zapanjujući infracrveni pogled na središte vlastitog Mliječnog puta.

Ovaj put, zvjezdarnica se mnogo više približila svojoj kući. “Novo otkriće doprinosi NASA-inim naporima da uči o Mjesecu kao potpori istraživanju dubokog svemira”, navodi agencija. Sudionici medijske konferencije bit će Naseem Rangwala iz NASA-inog istraživačkog centra Ames koji je projektni znanstvenik za misiju SOFIA i Jacob Bleacher, glavni istraživački znanstvenik u Upravi za ljudska istraživanja i operativne misije pri NASA-i.

O otkriću ćemo saznati više u ponedjeljak, ali NASA jasno daje do znanja da će to imati  utjecaj na program Artemis – ambiciozni plan da se ljudi vrate na Mjesečevu površinu 2024. godine kao usputna točka za početak istraživanja Marsa u 2030-ih.

Izvor: Science Alert

Komentari