Narod Hunza najzdraviji je narod na svijetu, a evo i zašto…

228

Stari narod Hunza smješten na granici Pakistana i Indije, a poznati su po tome što žive između 110 i 120 godina. Njihova domovina baš zbog tog podatka naziva se i oazom mladosti. Oni gotovo nikada nisu bolesni, a uz duži životni vijek još i izgledaju jako mladoliko.

Koji je životni stil ovoga naroda?

Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stupnjeva ispod nule, a postoje i slučajevi da sa 65 godina rađaju djecu. Ljeti jedu sirovo voće i povrće, a tijekom zime konzumiraju suhe marelice, proklijale žitarice i ovčji sir. U jednom periodu života ne jedu ništa što je poznato kao “gladno proljeće”. Voće je tada još uvijek nezrelo pa piju isključivo sok od suhih marelica u periodu od od 2 do 4 mjeseca!

Škotski liječnik Mac Harrison proveo je eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumijevala bijeli kruh, haringe, prerađeni šećer, konzerviranu hranu i kuhano povrće. Kao rezultat takve prehrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava i vitalna. Postoji i knjiga “Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest”, autora R. Bircher u kojoj su opisane osnovne karakteristike njihove ishrane koje su ključne za zdrav život.

Vegetarijanski način prehrane, velika količina sirovih namirnica; dominiraju voće i povrće; prirodni proizvodi; bez ikakve kemije; namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vrijedni materijali; alkohol i slatkiši se ne konzumiraju; poštuje se redovan period gladovanja.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu stručnjaci su izjavili kako u tom narodu nikada nije postojao slučaj raka. Uz zdravu prehranu svakodnevno šeću 20 km i planinare provodeći sto više vremena u prirodi.

Budimo zdravi, hranimo se zdravo, šetajmo što više i uživajmo u životu. Narod Hunza primjer je za sve nas kako izgleda zdrav i vitalan život!

Komentari