Naoružani roboti- novi zaposlenici EU

54

Eurosatory je posebna prilika za pokazivanje najnovijih robota i dronova. Još uvijek malo upotrebljavani, robiti i dronovi uskoro postaju obavezni dio europskog pješačkog naoružanja!

Prije pet godina grupa Nexter stvorila je Nexter Robotics, obitelj malih robota sposobnih ispitati unutrašnjost građevina i stambenih zgrada. Upravljani jednostavnim smartphoneom – malom platformom s kamerama, mikrofonima i drugim detektivskim aparatima, koje već upotrebljavaju vatrogasci ali i policajci iz antiterorističkih jedinica u potrazi za žrtvama ili kriminalcima. Oko pedeset država cijelog svijeta snadbjeva se ovim robotima prema izjavama Jöela Morillona iz francuskog odjela Nextera.

Tvrdi kako će se roboti uskoro pridružiti borilačkim snagama, najprije kao prepoznavatelji terena i određivanja pravca konvoja. Pomagat će vojnicimpa u prenošenju teške opreme ali i u istraživanju urbanih objekata.

Po prvi put Eurosatory Nexter predstavlja naoružane robote ostvarene u suradnji s estonskom tvrtkom Milerm! Kada mali roboti Nero koji posjeduju nosivost od 1000 metara postižu neočekivane uspjehe, naoružani im rođaci nazvani Optio, s dva električna motora i petosatnom autonomijom, zahvaljujući dieselu mogu djelovati samostalno i 10 sati. Rade s topom kalibra 20mm, što je dovoljno za neutralizaciju oklopnog vozila na udaljenosti od 300 metara.

Morillon je uvjeren u brzi razvoj i napredak tehnologija koje omogućavaju robotima brz završetak teritorijalnih okršaja. Čelični ratnici će biti operativni za deseet godina prema njegovim procjenama. Hibridnog sustava, s televizijskim upravljanjem bit će smješteni u blindirana ali i klasična oklopna vozila. Četiri robotske obitelji će biti u ekipama pješadijskih snaga EU. Programirani za višestruku upotrebu, njihova vozila će se teleoperirati sa distance.

-Svi znaju napraviti robote ali ih je teško uključiti u operativni obrambeni sustav s funkcionalnim sredstvima prepoznavanja, telekomunikacijama, radio vezama… Od malih pratećih robota europsko naoružanje prelazi na strojeve od više tona prilagođene različitim načinima ratovanja! Nexter se nada obilnoj komercijalizaciji robota iduće godine. Europske vojne snage su već pripremile novu doktrinu zapošljavanja. Može li robot nišaniti i sam pucati? Nisam siguran, ističe direktor galskog predstavništva, jer stisnuti okidač je ipak ljudska odluka!

Džana Mujadžić

Komentari