Nakon sastanka s ministrima zdravstveni sindikati najavili štrajk

18
stetoskop na papiru

U nadi da će dogovoriti povećanje plaća predstavnici zdravstvenih sindikata sastali su se s ministrima financija, rada i zdravstva, no poslije sastanka najavili su štrajk, iako je dogovoren novi sastanak u petak.

Zdravstveni djelatnici obavili su prve pregovore na kojima su inzistirali na zahtjevima: povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja.

Dok ministar Kujundžić najavljuje imenovanje pregovaračkog odbora za novi sastanak u petak, sindikati najavljuju prosvjede, o čijem će datumu odlučiti sindikalna tijela. Uz štrajk najavljuju i povlačenje izjave o radu liječnika iznad 48 sati tjedno, što znači da postoji mogućnost da liječnika neće biti u bolnici vikendom.

Sindikati pozivaju građane da ih podrže: “Poručujemo i građanima da očekuju veće liste čekanja ako nas se ne podrži i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava.”

Ministar Kujundžić ističe kvalitetu hrvatskog zdravstva i nada se dobrim ishodima pregovora: “Mislim da u konačnici hrvatski liječnici, sestre i svi djelatnici trebaju dobiti veću plaću ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj. Svojim radom i kvalitetom pokazali su i sada na slučaju otrovane djece u Splitu koja je razina hrvatske medicine i da se može nositi s najboljima u svijetu”, izjavio je Kujundžić.

Kakav će biti krajnji ishod znat će se u petak nakon pregovora.

Komentari