Nakon glasanja Senata sveučilišta Boras dvotrećinskom većinom smijenio dekanicu Filozofskog!

70

Ovih dana mnoštvo studenata i nastavnika prosvjedovalo je ispred Filozofskog fakulteta, a sve to odvijalo se zbog odluke rektora zagrebačkog sveučilišta Borasa koji je odlučio smijeniti sada bivšu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić. Uz sve, fakultetu je onemogućio postavljanje uprave koju oni sami izabiru. Također, fakultet je predložio Nevena Jovanovića za dekana, no to je odbijeno na sjednici koja se nije fizički ni održala.

Sada je Borasova odluka i službeno potvrđena. Unatoč glasnim pobunama i nezadovoljstvom, Boras je uspio suspendirati Vesnu Vlahović-Štetić s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta, priopćilo je Zagrebačko sveučilište.

Navedenu odluku Senat sveučilišta donio je dvotrećinskom većinom, a glasovanje se održalo putem e-maila kojem je pristupilo 67 od 70 članova. Za suspenziju Vlahović-Štetić bilo je 48 glasova, a 12 ih je glasalo protiv. Sedam glasača bilo je suzdržano.

Odluku o suspenziji dekanice Filozofskoga fakulteta rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras donio je 8. srpnja 2020. zbog ozbiljnoga i trajnoga kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu te na njima temeljenih odluka. Odluka je prema zakonskim i statutarnim odredbama podlijegala potvrdi Senata”, stoji u priopćenju.

Senat je uz sve potvrdio i Borasovu odluku kojom je za dekana do nadolazećih izbora imenovao prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Šimpraga se u svojem znanstvenom radu do sada bavio pitanjima pasa i paštete od janjetine.

Suspendirana dekanica ispričala se u današnjoj Temi dana i izjavila kako misli da se u slučaju njene suspenzije radi o osobnoj osveti te pokušaju destabilizacije Filozofskog fakulteta. U emisiji je također rekla da je ova potvrđena odluka  presedan.

Smatra se da su za njezinu smjenu odgovorni ne samo Boras već i Čović koji žele zadržati utjecaj na upravljanje Filozofskim.

To nije krivična presuda, nije kazneni sud, to je radni spor. Svaki dekan je izgubio barem jedan, a neki i puno više radnih sporova, i nitko ih za to nije smijenio, poručila je Vlahović-Štetić, istaknuvši i da je sam Boras kao dekan FF-a gubio radne sporove”, nadodala je Vlahović-Štetić na HRT-ovoj emisiji.

dekanica

Na sjednici Senata, uz ovu odluku imenovano je pet obnašatelja dužnosti prodekana fakulteta, među kojima su doc. dr. sc. Tomislav Galović s Odsjeka za povijest, doc. dr.sc. Vinko Kovačić s Odsjeka za talijanistiku, doc. dr. sc. Naida Mihal Brandl s Katedre za judaistiku, izv. prof. dr. sc. Ana Munk s Odsjeka za povijest umjetnosti i izv. prof. dr. sc. Krešimir Pavlina s Odsjeka za komunikacijske i informacijske znanosti.

Zaključak je nažalost sljedeći: tko hoće i ima moć taj i može. Borasova riječ snažnija je od riječi studenata i profesora Filozofskog fakulteta.

Komentari