Nad Europom je otkrivena neočekivana radijacija

239

Misteriozno povećanje razine radijacije u sjevernoj Europi ovog su mjeseca otkrile vlasti iz nekoliko zemalja, iako još uvijek nijedna nacija nije preuzela odgovornost za anomaliju.

Suptilni šiljak radijacije na razinama koje se smatraju bezopasnim za ljude, ali dovoljno značajne da ih mogu primiti stanice za praćenje zračenja počeo je popunjavati medijske naslove prošlog tjedna, a europske su vlasti najavile nova očitanja čestica radionuklida koje je stvorio čovjek u atmosferi. “Izmjerene su vrlo niske razine radioaktivnih tvari cezij-134, cezij-137, kobalt-60 i rutenij-103”, objavila je u utorak švedska uprava za zaštitu od zračenja. “Izmjerene razine su toliko niske da ne predstavljaju opasnost za ljude ili okoliš.”

Slična zapažanja izvršila su i tijela za zaštitu od radijacije u Norveškoj i Finskoj. Nešto kasnije, Lassina Zerbo, izvršni tajnik Sveobuhvatne organizacije za zabranu nuklearnih proba, na Twitteru je objavio kartu u kojoj je prikazana moguća izvorna regija anomalije, od kojih je većina bila na teritoriju unutar Rusije, ali i na dijelovima Finske, Švedske, Danske i Norveške.

Ti su izotopi najvjerojatnije iz civilnog izvora”, rekao je Zerbo sugerirajući izvor koji se odnosi na proizvodnju nuklearne energije, a ne na nuklearno oružje. “Mi smo u mogućnosti navesti vjerojatnu regiju izvora, ali to je izvan ovlaštenja CTBTO-a Sveobuhvatne organizacije za zabranu nuklearnih ispitivanja kako bi se utvrdilo točno podrijetlo.”

U petak je nizozemski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš (RIVM) objavio da se na temelju analize dostupnih podataka “kombinacija radionuklida može objasniti anomalijom u gorivnim elementima nuklearne elektrane”. Na dostupnim dokazima, organizacija sugerira da otkrivene radioaktivne čestice potječu iz smjera zapadne Rusije, ali pojašnjava da to ne znači da su definitivno povezane s ruskim elektranama. “Neka nedavna medijska izvješća tvrdila su, vjerojatno utemeljena na pogrešnom prevođenju našeg izvornog izvješća (na nizozemskom), da radionuklidi potječu iz zapadne Rusije”, navedeno je u izjavi RIVM-a. “Tvrdnja koju RIVM iznosi jest da su radionuklidi putovali iz pravca zapadne Rusije do Skandinavije, ali da se trenutno ne može istaknuti nijedna specifična zemlja podrijetla.”

Glasnogovornik Rosenergoatom-a, dijela državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, rekao je da dvije nuklearne elektrane u regiji rade normalno, s normalnom razinom radijacije. “Obje stanice rade u normalnom režimu. Nije bilo pritužbi na rad opreme”, rekao je Rosenergoatom za rusku novinsku agenciju TASS. “Agregirane emisije svih navedenih izotopa u gore spomenutom razdoblju nisu premašile referentne brojeve. Nisu zabilježeni incidenti koji se odnose na oslobađanje radionuklida izvan zadržavajućih struktura.”

U ovom trenutku teško je reći hoće li dodatni dokazi uspjeti potvrditi odakle potječe ovaj blagi izvor radijacije, ali incident podsjeća na sličnu situaciju koja se dogodila 2017. godine u kojoj je nad Europom otkriven još jedan radioaktivni oblak. Tijekom te epizode – koja je također otkrivena na razinama bezopasnih za ljude – mnogi su sugerirali da su ruske elektrane odgovorne – hipotezu su kasnije podržali znanstveni nalazi, iako je Rosatom osporavao.

Izvor: Science Alert

Komentari