Nacionalna kampanja Zelena čistka započeta je kartiranjem odlagališta u Kastavskoj šumi i okolici

146

Od 21.-23. travnja 2018. diljem planeta Zemlje volonteri putem mobilne aplikacije divlja odlagališta otpada postavljaju na internetsku kartu, kako bi potakli ljude na promišljanje o otpadu, te učinili pritisak na institucije da učine korake prema smanjenju stvaranja otpada i količine ilegalno odbačenog otpada.

Usprkos minusima i jakoj buri, volonteri Žmerga, učenici OŠ M. Brozović iz Kastva te volonteri Europske volonterske službe zajedno sa stanovncima Kastva su se kartirajući pridružili aktivnim građanima svijeta.

Kastavska šuma jedna je od čišćih, ali nas je iznenadilo koliko su djeca pronašla otpada u samo dva sata šetnje šumom, rekla je Nataša Cakić Galešić, razrednica osmog razreda OŠ M. Brozović. Ovo je bila idealna prilika da učenici upotrijebe svoje mobitele te aktivistički pristupe rješavanju najvećeg okolišnog problema Hrvatske – otpadu. Mobilna aplikacija World Cleanup App će omogućiti svakome tko šeće da jednim klikom upozori na problem i učini nešto za sebe, društvo i okoliš.

Let’s do it pokret, koji trenutno okuplja 128 zemalja svijeta i milijune aktivnih građana u borbi za čisti planet, najbrža je rastuća civilna inicijativa na svijetu. Cilj, svijet bez otpada, je dostižan jedino ako se svi aktivno uključimo u promjene i akcije na terenu.

Svjetska akcija koja će se održati 15. rujna 2018. te u 150 zemalja okupiti i stotine milijuna volontera, a u Hrvatskoj uz moto “Očistimo Hrvatsku, očistimo svijet!”, stavit će nas sve zajedno na kartu svijeta. Do onda skinite aplikacije, kartirajte i rezervirajte datum za zabavu i čist okoliš – rekla je voditeljica kampanje Zelena čistka, Helena Traub iz Udruge Žmergo.

“OČISTIMO HRVATSKU, OČISTIMO SVIJET!”

Komentari