Na vidiku je nova katastrofa – Y2038

43

Jeste li čuli za Y2K problem? Y2K je skraćenica za “2000. godinu”. Y2K se koristio za upućivanje na raširenu prečicu za računalno programiranje za koju se očekivalo da će izazvati veliku pustoš dok se godina mijenjala iz 1999. u 2000. Umjesto četiri znamenke za godinu, mnogi računalni programi dopuštaju samo dvije znamenke (npr. 99 umjesto 1999). Kao rezultat toga, nastala je ogromna panika da računala neće moći raditi kad se datum spusti s “99” na “00”. U godinama i mjesecima koji su prethodili prijelazu, analitičari su strahovali da bi ovaj prijelaz izazvao pustoš na računalnim sustavima poput financijskih sustava. Milijuni dolara potrošeni su uoči Y2K u razvoju informatike i softvera za stvaranje zakrpa i zaobilaznih rješenja kako bi se taj problem uklonio.

Sada se pojavio problem godine 2038. nazvane Y2038, a odnosi se na postavljanje vremena u mnogim digitalnim sustavima. Tvrdi se da je Y2038 toliko loš da bi mogao biti i gori od Y2K. Problem 2038. godine uzrokuju 32-bitni procesori i ograničenja 32-bitnih sustava koje napajaju. Procesor je središnja komponenta koja pokreće sva računala i računalne uređaje. Krči brojeve i vrši izračune koji omogućuju pokretanje programa. U osnovi, kada 2038. godine napadne 03:14:07 UTC 19. ožujka, računala koja još uvijek koriste 32-bitne sustave za pohranu i obradu datuma i vremena neće se moći nositi s promjenom datuma i vremena. Poput buke Y2K, sada računala neće moći prepoznati razliku između 2038. i 1970. godine – godine nakon koje svi trenutni računalni sustavi mjere vrijeme.

Osnovni problem odnosi se na sposobnost računala da računa vrijeme u sekundama nakon određenog datuma. Dok računala mjere vrijeme u sekundama od 1. siječnja 1970, 03:14:07 UTC 19. Kako 32-bitni sustavi datuma i vremena mogu računati samo do 2.147.483.647 odvojenih pozitivnih vrijednosti, sustav ne može nastaviti brojati sekunde nakon tog vremena. Da biste nastavili brojati sekunde, vrijednosti će se početi pohranjivati u negativnom odbrojavanju od -2,147,483,647 do nule. Ali većina sustava neće se moći nositi s tom promjenom i vjerojatno će propasti.

Sličan se problem dogodio s YouTubeom, gdje je broj pregleda Psy-ovog Gangnam Style-a prešao 2 milijarde i probio granicu od 2.147.483.647 32-bitnog brojača koji je Google navodno koristio.

Kako će računalni sustavi zakazati, nije poznato. Neki će možda nastaviti raditi u redu samo s pogrešnim datumom. Ostali koji se oslanjaju na precizan datum i vrijeme mogu jednostavno prestati raditi. Najveći je problem, poput pogreške Y2K, taj što računalni sustavi koji kontroliraju ključnu infrastrukturu prestaju raditi istovremeno.

Hoće li se to stvarno dogoditi? Jednostavan je odgovor ne ako se računalni sustavi vremenom nadograde. Računala koja mogu izazvati najveće probleme su ona koje imaju ugrađene sustave koji se ne mogu nadograditi. Takvi sustavi koriste se u mnogim transportnim sustavima i ostalim dugotrajnim uređajima, opremi poput sustava za kontrolu stabilnosti u automobilima ili drugim izoliranim računalnim sustavima. Međutim, svi se ugrađeni sustavi ne oslanjaju na precizne datume, pa će na njih često utjecati samo praćenje razlike između vremena, a ne apsolutnih datuma.

Što će se poduzeti? Stvarnost problema s Y2038 je u tome što će se mnogi 32-bitni sustavi prirodno istrošiti ili zamijeniti u sljedeće 23 godine. Infrastruktura će vjerojatno biti najveća glavobolja za popravljanje – na primjer, uređaji u elektranama – ali planiranje promjene dovoljno unaprijed trebalo bi ukloniti većinu velikih problema.

Izvor: The Guardian

Komentari