Na sastanku župana Komadine s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova iskazano protivljenje centralizaciji specijalnih bolnica

23

Župan Zlatko Komadina sa zamjenicima održao je sastanak s ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova na kojem se razgovaralo o najavljenim zakonskim izmjenama koje predviđaju centralizacija županijskih specijalnih bolnica.

Opća je ocjena svih sudionika da to nije dobro rješenje i da ne treba mijenjati uspješan zdravstveni sustav koji je uspostavljen na području PGŽ-a.

S obzirom da se radi o bolnicama u koje je Primorsko-goranska županija uložila jako puno novca, samo u zadnje četiri godine 250 milijuna kuna, te se radi o respektabilnim bolnicama, bez gubitaka, koje daju vrhunsku uslugu građanima, župan i zamjenici izrazili su nezadovoljstvo ovakvom najavom.

Kako su rekli, država je na primjeru riječkog KBC pokazala kako ona upravlja bolnicama, te sve upućuje da bi takav potez doveo do urušavanja dostignutog standarda specijalnih bolnica u Primorsko-goranskoj županiji, a sličan stav dijele i druge županije.

Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, specijalističke bolnice, dakle obje Thalassotherapije kao i Psihijatrijska bolnica Rab, te sanitet po prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti u roku od šest mjeseci prešle bi u ruke države, što je kao i sama ideja, jednako neprihvatljivo. Ovaj je prijedlog izrađen bez uključivanja stručne i opće javnosti i bez konzultacija sa županijama, te od njega treba odustati ili ga značajno revidirat, rečeno je na sastanku.

Naglašeno je također da bi se centralizacijom doveli u pitanje i planirani investicijski projekti, među kojima je i preseljenje hitne medicine na Rujevicu, proračunom već planirana ulaganja u medicinsku opremu naših Thalassotherapia, kao i dovršetak velikih investicija u Psihijatrijsku bolnicu Rab. Izražena je i sumnja da iza cijelog prijedloga stoji namjera privatizacije što bi bio izravni udar na zdravstveni standard građana naše Županije.

Komentari