Na riječkom Kampusu otvoren Laboratorij za farmaciju

  189
  laboratorij za farmaciju

  U zgradi Sveučilišnih odjela na Kampusu otvoren je Laboratorij za farmaciju kojim će se služiti studenti Odjela za farmaciju i Odjela za biotehnologiju kao i studenti Medicinskog fakulteta, Fakulteta dentalne medicine i Fakulteta zdravstvenih studija.

  Studij farmacije u Rijeci je pri Medicinskom fakultetu osnovan 2021. godine, a studijski program studentima omogućuje stjecanje znanja i kompetencija ne samo za rad u ljekarništvu, već i u bolničko-zdravstvenim ustanovama, te u farmaceutskoj industriji.

  Opremanje laboratorija financijski su podržali Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Jadran galenski laboratorij, a otvorenju laboratorija nazočili su među ostalima zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, dekan Medicinskog fakulteta Goran Hauser i izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.

  Laboratorij za farmaciju

  Kako je istaknuo dekan Hauser, ovaj laboratorij izuzetno je važan jer će omogućiti studentima kvalitetne uvjete za rad i učenje. „Ovom prilikom želio bih zahvaliti ponajprije Sveučilištu što je podržalo ideju osnivanja studija farmacije, a sada i opremanje ovog laboratorija. Velike zahvale također idu i Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i JGL-u na podršci i financijskoj pomoći. Ovaj laboratorij za kemijske predmete koji će koristiti naši studenti zadovoljava sve kriterije za provedbu kvalitetne edukacije“, rekao je Hauser.

  Rektorica Prijić-Samaržija istaknula je kako je puno truda i entuzijazma uloženo u osnivanje studija farmacije. „Veseli me što smo uspjeli iskoristiti trenutak, što smo imali sjajne ljude koji su na tome radili i koji su nastavili raditi kako bismo danas mogli otvoriti i ovaj laboratorij. Veliko hvala Gradu Rijeci i županiji što nas na tom našem putu podupiru, kao i JGL-u jer važna nam je i ta podrška gospodarskih subjekata“, rekla je u svom govoru rektorica.

  Laboratorij za farmaciju

  Važnost ovog laboratorija za edukaciju studenata i stjecanje kompetencija, ne samo za radu u ljekarništvu već i u bolničko-zdravstvenim ustanovama te farmaceutskoj industriji naglasio je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski. „O značaju studija Farmacije govori i zainteresiranost velikog broja studenata upravo za taj fakultet, čemu sigurno doprinosi i sigurnost zaposlenja koju imaju po završetku studija budući da su magistri farmacije deficitarna struka ne samo u Rijeci i PGŽ-u, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Pohvala je to svakako i Sveučilištu u Rijeci koje prati realne potrebe tržišta rada i prema njima promišlja svoje studijske programe te ih prema svojim mogućnostima i realizira, a ujedno i Medicinskom fakultetu koji je krenuo s inicijativom za otvaranje ovog Laboratorija za koji su bila potrebna značajna sredstva“, rekao je Palčevski i poželio studentima puno uspjeha u edukaciji i budućem radu.

  Laboratorij za farmaciju

  Prema riječima izvršnog direktora Jadran galenskog laboratorija Mislava Vučića, JGL od samog osnutka surađuje s Odjelom za farmaciju. „Vjerujem da će naša suradnja u budućnosti i dalje rasti i razvijati se jer činjenica da sada u Rijeci imamo ovaj studijski program za nas je izuzetno važna jer vjerujem kako se u današnjim studentima kriju naši budući kolege“, rekao je Vučić.

  Ukupna vrijednost investicije koja uključuje izvođenje građevinskih radova i opremanje laboratorija iznosi oko milijuna kuna, a Grad Rijeka je za potrebe opremanja laboratorijskog prostora izdvojio iznos od 100.000,00 kuna.

  L.B.

  Komentari