Na Balkanu se formira mediteranski uragan?

48
Izvor: Istramet

Istramet prenosi kako je na aktualnim satelitskim snimkama uočena ciklona koja se primiče Jonskom moru, a koja bi potencijano mogla razviti medicanea. Medicane ili drugim riječima mediteranski uragan, rijetka je pojava u Sredozemlju te je uglavnom njegova pojavnost zablježena za najtopliji dio Sredozemnog mora.

Trenutno, za razvoj spomenutog uragana uvjeti su nepovoljni: temperatura mora nije dovoljno visoka, nema dovoljno vlage, a Sredozemno more je premaleno za razvoj takvog uragana. Istramet prenosi kako je od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koje su podsjećale na uragan. Medicane donosi jake vjetrove uz obilne oborine, pijavice, tornada, a sve nerijetko završava velikom materijalnom štetom. Samo kretanje medicanea vrlo je teško prognozirati, a njegova putanja često značajno odstupa od predviđanja prognostičkih modela.

Trenutni sustav nazvan je Cassilda, a zapadnu obalu Grčke mogao bi pogoditi u petak poslijepodne. Iako razlike u predviđanju modela postoje, na nekim izračunima možemo vidjeti kako bi udari vjetra mogli prelaziti 200 km/h uz obilne oborine, prenosi Istramet.

“Razmislite o tome da odete kod rodbine ili prijatelja na nekoliko dana zbog lošeg vremena. Izbjegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tijekom ovih teških uvjeta i zaštitite prozore i vrata, uvijek imajući na umu mogućnost da odete i na viši kat kuće. Nemojte prelaziti bujice i poplavljene puteve pješice bez razloga. Pratite medije za daljnje upute”, upozorio je Hardalias stanovništvo Grčke.

Dalmaciju je danas pogodila naoblaka s prisutnošću izvantropskog sustava, točnije mediteranskog uragana koji trenutno jača nad Jonskim morem. Pojedini dijelovi Grčke mogli bi primiti 400 litara kiše po kvadratnom metru što će donijeti poplave, a prosječna brzina vjetra doseći će 120 km/h, udari bi se mogli približiti 200 km/h. Predviđa se da će štetu pretrpjeti otoci Zakintos i Kefalonija te zapadni dijelovi Peloponeza.

 

Komentari