Muška kontracepcijska pilula prošla testove na ljudima!

27

Prije više od 50 godina, ženska pilula za kontrolu rađanja bila je najavljena kao revolucionarni korak naprijed u osnaživanju žena. I dokazi koji slijede idu prilog toj tvrdnji. Najnovije brojke koje navodi ustanova Planned Parenthood pokazuju da se ulaganja u planiranje obitelji često izjednačavaju s dobrim upravljanjem u zemlji:

Ali tri generacije nakon početka ere kontrole rađanja i sve je očitije da se rodna razlika odnosi na reproduktivno zdravlje na način na koji neki nikada nisu ni pomislili. Uostalom, žene obično snose troškove planiranja obitelji, a da ne govorimo o psihološkom, fizičkom i financijskom teretu koji dolazi od željenih ili neželjenih trudnoća.

Tu ulazi znanost.

Nova studija pilula za kontrolu rađanja kod muškaraca prošla je prvi krug testova na ljudima, pri čemu su svi muškarci završili 28-dnevno ispitivanje bez štetnih nuspojava. Pilula djeluje tako da suzbija broj spermija bez ugrožavanja libida, što znači da muškarci i dalje mogu uživati u seksu i želji za seksom, dok praktički statistički eliminiraju strah od neželjene trudnoće. Iz medijske objave:

“Eksperimentalni muški oralni kontraceptiv naziva se 11-beta-metil-19-nortestosteron dodecilkarbonat ili 11-beta-MNTDC. To je modificirani testosteron koji ima kombiniranu aktivnost muškog hormona (androgena) i progesterona”, izjavila je viša istražiteljica studije Christina Wang, dr. Med. BioMed, Torrance, Kalifornija

“Naši rezultati pokazuju da će ova pilula, koja kombinira dvije hormonske aktivnosti u jednoj, smanjiti proizvodnju sperme uz očuvanje libida”, rekao je Wang.

Pilula ne radi odmah. Potrebno je oko 60-90 dana da muške hormonske razine dosegnu pravu točku da bi kontrola rađanja bila učinkovita. Ipak, to je veliki korak naprijed u izjednačavanju uvjeta i odgovornosti, kako za muškarce tako i za žene u reproduktivnom zdravlju.

Ipak, zabilježeni su neke manje nuspojave kao što su akne (žene koje čitate slobodno plačite od smijeha). Nakon ovoga znanstvenici nastavljaju kliničke studije s štakorima i majmunima kako bi ustanovili pojavljuju li se problemi kao što su povišeni krvni tlak ako se tableta uzima dulje od tri mjeseca. Jednom kada se ta ispitivanja uklone, vjerojatno je da će sljedeća faza ljudskog ispitivanja moći početi, a onda je samo pitanje vremena kada će kontracepcija za muškarce doći na tržište.

Komentari