Možemo! Rijeka: Pozivamo gradske vijećnice i vijećnike da nas podrže u zahtjevu za raspisivanje referenduma oko prodaje terena Žabica

240

Možemo! Rijeka poziva gradske vijećnice i vijećnike da ih podrže u zahtjevu prema gradskoj vlasti da se raspiše referendum na kojem bi se građani i građanke Rijeke mogli izjasniti žele li da teren Žabica ode u ruke privatnika. 

Podsjetimo, Grad Rijeka je početkom svibnja raspisao natječaj kojim stavlja u prodaju teren u centru grada sa svrhom izgradnje autobusnog kolodvora, javne garaže i komercijalnih sadržaja. Natječaj je završio 6. lipnja te je pristigla jedna ponuda, tvrtke Best-in-Parking Razvoj u iznosu od 85.175.000 kn. 

“Protivimo se  odluci o prodaji strateški važnog zemljišta kao najadekvatnijeg rješenja za izgradnju autobusnog kolodvora u Rijeci. Gradonačelnik Filipović je u više navrata ovu odluku o prodaji okarakterizirao kao najbrže i najjednostavnije rješenje, što očito i jest najbrže i najjednostavnije rješenje za gradonačelnika, no uvjereni smo da to nije i najbolje rješenje za grad i njegove građane. Ostaje nejasno postoje li ikakvi utemeljeni argumenti za prodaju, pogotovo što su iz Grada sasvim neuvjerljivim i općenitim objašnjenjima odbacili opcije prava građenja i koncesije, što izaziva dodatno nepovjerenje u njihovu viziju i smjer kojim idu. Stav gradske vlasti o prodaji terena, naime, temelji se na propalim pokušajima implementacije jednog modela javno-privatnog partnerstva od prije više od deset godina, koji se navodno nije realizirao jer se pokazao suviše skupim za Grad. No, nigdje nije objašnjeno o kojim se iznosima radi. Uzimajući u obzir studije i savjetovanja koje je Grad konzultantskim tvrtkama platio više od milijun kuna, a rezultat čega je odustajanje od realizacije projekta, najmanje što građani i građanke zaslužuju je jasno objašnjenje zbog čega se odustalo od realizacije ovog projekta i zašto je prodaja bolje rješenje. Čini se kako je aktualnoj gradskoj vlasti trenutno zaista najlakše nastaviti s trendom prodaje nekretnina i zemljišta koji je na našoj obali snažno izražen”, kazala je Ana Marković.

Odluku o prodaji terena Žabica gradska vlast trebala je donijeti na transparentniji način

“Osim toga, prilikom pokušaja opravdanja prodaje terena Žabica, gradonačelnik Filipović se poziva i na određene mehanizme kojima se Grad zaštitio stavkama Ugovora o kupoprodaji i kojima se garantira izgradnja kompleksa Žabica. No podsjetimo da samo nekoliko stotina metara dalje od Žabice stoji primjer temeljem kojeg imamo pravo izraziti zabrinutost zbog mogućih zastoja investicije i sličnih neželjenih ishoda. Naime, još 2020. godine zaustavljen je projekt izgradnje hotelskog objekta na Potoku, a upitno je hoće li projekt uopće biti nastavljen. U međuvremenu, kupac nekretnine nastavlja s djelatnošću naplate parkiranja na lokaciji”, zaključila je Marković.

“Odluku o prodaji terena Žabica gradska vlast trebala je donijeti na transparentniji način koji uključuje i glas struke i glas građana. Smatramo da građani i građanke zaslužuju i trebaju dobiti priliku reći što misle o toj prodaji, a građanski lokalni referendum za sada je jedini mehanizam koji za to imamo. Svjesni smo da referendum iziskuje neke troškove, ali oni su neusporedivo manji od onoga što možemo izgubiti prodajom terena Žabica”, kaže Nebojša Zelič.

“Instrument lokalnog referenduma prerijetko se koristi u Hrvatskoj, a u Rijeci se nije nikada koristio. Kultura građanskih referenduma nešto je što moramo razvijati kako bismo svi, a pogotovo političari, stekli naviku da o ovako važnim strateškim projektima moraju odlučivati svi građani i građanke. Referendum je također i edukacijski alat jer možemo iskoristiti pozornost javnosti da informiramo građanstvo o tome što znače pojmovi prostora, javnog prostora, upravljanja prostorom, urbanističkog planiranja i sl. To je neizmjerno važno za bilo kakvu dugoročnu viziju grada za narednih stotinu godina i narednih nekoliko generacija.

Stoga pozivamo sve gradske vijećnice i vijećnike da nas podrže u našim zahtjevima prema gradskoj vlasti da raspiše referendum na kojem će se građani i građanke moći izjasniti žele li da ovaj atraktivni dio centra grada ode u ruke privatnih vlasnika. Tek tada možemo uistinu pokazati da nas zanima stav naših sugrađana, koji su nas i izabrali da zastupamo njihove interese u gradskom vijeću”, zaključio je Zelič.

Komentari